fallback

Кутев: Предстои много тежка зима и ще става дума за човешки животи

"Булгаргаз" трябва да каже дали се водят преговори с "Газпром", каза говорителят на служебното правителство

09:50 | 11.09.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Наистина предстои много тежка зима, ще става дума за човешки животи. Ще има хора, които няма да преживеят зимата. Ние бихме разговаряли с всеки, от който зависи инфлацията. Тази мрачна прогноза направи говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на bTV, цитиран от БГНЕС.

"Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии", каза Кутев. "Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с "Лукойл", водени от това колко тежка зима ни предстои", допълни гостът.

Що се отнася до преговорите с "Газпром", Кутев посочи, че те предстоят. "Не смятам, че до момента въпросът с възможностите за разговори са изчерпани. Факт е, че в момента прехвърлянето на топката означава само едно – че в този момент официални разговори не се водят", добави говорителят на кабинета, като каза още, че „Булгаргаз“ трябва да даде отговор дали се водят разговори.

Кутев обвини предходното правителство за спирането на доставките на природния газ.

"Ние търсим възможности за доставка по досегашния договор. Ако не беше спиран този договор, защото изпълненията на този договор бяха умишлено спрени през април, ние в момента нямаше да бъдем в тази ситуация", каза Кутев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още