fallback

Румен Радев: Подготвяме процедурите за средносрочни и дългосрочни доставки на газ

Решението ще вземе следващото редовно правителство, заяви държавният глава

12:47 | 29.08.22 г.

Служебното правителство започва подготовката на прозрачни процедури за средносрочни и дългосрочни доставки на природен газ, заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Gastrade и Copelouzos Group, които са акционери в строящия се терминал за втечнен газ в Александруполис. Изборът на доставчици обаче ще бъде оставен на следващото редовно правителство, допълни още той.

Преди дни служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев коментира, че България в момента няма да води преговори и да подписва нов договор за доставка на природен газ с "Газпром". Това уточнение беше направено на фона на желанието на кабинета да преговаря с компанията за изпълнение на прекратения от руска страна текущ договор за доставка на газ, който изтича в края на годината.

Държавният глава допълни още, че кабинетът е поел ангажимент да гарантира доставките на природен газ през целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени.

В началото на срещата в президентството беше отбелязано и значително увеличение на  интереса към капацитета на терминала на фона на увеличеното търсене на втеченен газ. България е в основата на доставките за Централна и Източна Европа - благодарение на газовата връзка IGB втечнен газ през Александруполис може да бъде доставен до Сърбия, Украйна и Унгария, отчетоха от гръцка страна.

От Gastrade посочиха още, че при увеличение на капацитета на терминала България ще има приоритет. В компанията се надяват да привлекат повече участници от региона в проекта.

Постигнато е споразумение за удвояване на капацитета, който България има в LNG терминала в Александруполис

„Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис“, заяви енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев. 

„Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници... желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция“, каза Христов, цитиран от БТА.

„Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно“, допълни още той. 

Строителството на терминала върви по план и трябва да влезе в експлоатация както е по график - в края на 2023 г. Неговият капацитет днес е 5,5 млрд. куб. метра годишно. Изграждането му е финансирано със 166,7 млн. евро европейски средства. България чрез "Булгартрансгаз" има дял от 20% в терминала.

Интересът към Александруполис се увеличава благодарение и на влизането в експлоатация на IGB, което се очаква да стане на 1 октомври. Именно през тази връзка втечнен газ от терминала може да достигне до цяла Централна и Източна Европа.

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите 

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ, стана ясно още от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента. Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря. 

„Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената“, обясни служебният енергиен министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още