fallback

Международни експерти ще инспектират АЕЦ „Запорожие“ до дни 

И през последните часове двете страни в конфликта си разменят обвинения за обстрел над централата

09:52 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще инспектират окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна тази седмица. 

„Горд съм, че ръководя тази мисия, която ще бъде в атомната електроцентрала по-късно тази седмица", написа в понеделник сутринта в Twitter ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, цитирaн от DPA. Експертите на МААЕ трябва да проверят повредите и системите за безопасност в атомната електроцентрала, която бе обстрелвана няколко пъти по време на руската агресивна война. Въпреки че западните страни и Украйна призоваха за демилитаризация на района на централата, който в момента се контролира от руските военни сили, Москва отказа подобна опция.

Съобщава се, че в неделя вечерта няколко артилерийски снаряда са попаднали в град Енергодар, където живеят работници от електроцентралата. Както и в предишните дни, руската и украинската страна се обвиняват взаимно за обстрела. Видеозаписи и от двете страни показват, че в жилищните райони горят множество автомобили. 

Руската окупационна администрация съобщи и за предполагаемо украинско нападение с дрон. Безпилотният самолет е свален и е паднал върху защитната обвивка над реактора. Взривният заряд е детонирал, без да причини щети. Тази информация не може да бъде проверена по независим начин. Предполага се, че дронът е имал за цел да удари съоръжение за съхранение на отработени горивни пръти.

Девет души са били ранени, двама от които тежко, при нощния обстрел на град Енергодар, съобщи в понеделник вечерта Владимир Рогов, член на окупационната администрация. Избягалият украински кмет на Енергодар Дмитрий Орлов пък говори за провокация: руските войски са стреляли. Той обвини Москва в „ядрен шантаж", тъй като руските войски са се окопали в атомната електроцентрала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още