fallback

Само 24 от общо 56 ядрени реактора във Франция работят в момента

Около 70% от електроенергията в страната се произвеждат от ядрена енергия

10:06 | 26.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Четири френски ядрени реактора ще бъдат спрени от експлоатация поради корозия. Френската енергийна компания EDF обяви, че реакторите ще бъдат включени отново към мрежата едва между 1 ноември и 23 януари 2023 г. Засегнати са реакторите Cattenom 1, 3 и 4, както и Penly 1, предава N-TV.

Според EDF напреженова корозия е открита на четири места в близост до заварките на тръбите на охлаждащите кръгове, което е причинило малки пукнатини. Но все пак именно охладителните системи са от решаващо значение в случай на авария.

От 56 реактора в момента работят само 24. 32 са спрени - или за рутинна поддръжка, или за оценка на рисковете от корозия. EDF оценява общото производство на електроенергия за 2022 г. „в долната граница на прогнозата от 280 до 300 тераватчаса (TWh)". Тъй като ядрените електроцентрали се охлаждат с речна вода, наскоро се наложи многобройни ядрени реактори във Франция да бъдат спрени или изключени от мрежата поради продължителните горещини и суша.

Когато собственото производство не е достатъчно, за да задоволи нуждите на Франция, EDF внася електроенергия от други европейски държави. Въпреки това цените на енергията там се покачват, тъй като заради войната в Украйна Русия ограничи износа на природен газ, който е основен източник на електроенергия.

Аварийните работи в атомните електроцентрали, управлявани от EDF, наскоро задълбочиха финансовите проблеми на силно задлъжнялата, контролирана от държавата компания. През юли френското правителство обяви, че възнамерява да я национализира изцяло в рамките на плановете си за възраждането на френската ядрена индустрия.

По-рано тази година президентът Еманюел Макрон призова за изграждането на до 14 нови атомни електроцентрали, за да подкрепи отказа на страната от изкопаемите горива. Около 70% от електроенергията във Франция се произвеждат от ядрена енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още