fallback

TotalEnergies е заподозряна, че е доставяла самолетно гориво за руската армия

Скандалът може да се окаже пречка пред желанието на Макрон да бъде фактор при прекратяването на войната в Украйна

12:15 | 25.08.22 г. 1

Френският петролен гигант TotalEnergies се забърка в голям скандал - разследване на Le Monde показа, че компанията е доставяла самолетно гориво за руската армия. То е било използвано от самолетите, които извършват удари над Украйна, посочва Ройтерс.

"Това е много сериозно обвинение", каза по този повод френският министър на транспорта Клеман Бон и поиска официално разследване на казуса.

Според информацията TotalEnergies е доставяла горивото чрез фирма, в която участва съвместно с руската "Новатек", в две руски военновъздушни бази. Оттам са тръгвали самолети, извършващи въздушни удари над Украйна. Le Monde твърди, че горивото е произведено от газ, доставен от "Тернефтгаз", в която френската компания има дял от 49% от капитала.

Бон коментира, че трябва да бъде проучено на първо място дали това действително се е случило, както и дали френската компания е участвала доброволно в тези доставки. Френският министър също така поиска и проверка дали това е нарушение на санкциите на ЕС.

От самата TotalEnergies коментират, че нямат контрол върху инфраструктурата, по която са извършени доставките към руската армия. Компанията посочва и че няма информация нейните руски партньори да са произвеждали самолетно гориво. Френският гигант, както и някои други петролни компании, засега запазват присъствието си в съвместни проекти с руски компании, макар и от началото на войната в Украйна да не търгуват с руски петрол.

Ройтерс отбелязва, че Клеман Бон е първият френски чиновник, който коментира казуса макар да заявява само, че няма достатъчно информация. Според агенцията подобен скандал може да навреди на желанието на френския президент Еманюел Макрон да бъде фактор в прекратяването на военните действия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още