fallback

Чешки министър: Путин направи подарък на Европа с газовата криза

Според Ян Липавски тя е показала, че съществуват алтернативи на руския газ като доставките на втечнен природен газ

20:48 | 09.02.22 г. 3

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа в края на миналата година са показали, че Русия може да не използва газа като голям лост за влияние на Стария континент, а недостигът на газ е подкрепил усилията за изграждане на по-голям LNG капацитет по европейските брегове, заяви чешкият външен министър Ян Липавски в интервю за Ройтерс.

Според него отклоняването на LNG товари към Европа, след като цените нараснаха миналата година на фона на по-ниските доставки от Русия, е показало, че има алтернативи на руския газ. Той подкрепи аргумента да се инвестира в инфраструктура.

„Искам да кажа, че (руският президент) Владимир Путин направи на Европа страхотен коледен подарък, защото показа, че не сме зависими от руския газ“, заяви Липавски.

„Не твърдя, че можем да зависим само от LNG, но това е много добър пример, че Русия не може да си позволи да използва газа като някакъв фундаментален икономически лост, защото ако Европа изгради достатъчно механизми, терминали, ще диверсифицира енергийната си сигурност“, допълни чешкият външен министър.

Чехия потребява около 8,7 млрд. куб. м природен газ на година, по-голямата част от който идва от Русия през Германия.

Липавски, чието министерство има специален пратеник за енергийната сигурност, заяви, че чешкото правителство цели да получи достъп до LNG терминал в някоя съседна страна.

Той обаче призна, че ще отнеме известно време планът да бъде приложен на практика. Най-близките съществуващи или потенциални терминали са в Полша и Германия.

„Подобен проект, разбира се, е в интерес на сигурността на Чехия и следователно министерството го подкрепя напълно“, допълни Липавски.

Той не уточни каква ще бъде формата на чешкото участие.

Западните страни обвиняват Русия, че задържа газ, за да повишава цените и да оказва натиск върху ЕС и германските регулатори да одобрят новата връзка „Северен поток“ 2, която ще удвои износния капацитет на Москва през Балтийско море.

Русия отхвърля тези обвинения, а Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори.

Миналия месец ръководителят на Международната агенция за енергия (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че Русия е допринесла за недостига на природен газ в Европа на фона на конфликта между Москва и Запада за Украйна.

Русия доставя около 40% от газа за ЕС. Потенциалните последици за предлагането, ако Русия нахлуе в Украйна карат съюза да се стреми да увеличи доставките от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още