fallback

Работодатели, които не прилагат хибридна работа, рискуват отлив на кадри

57% от служителите биха напуснали тихомълком, ако нямат гъвкаво работно врме, сочи проучване

11:09 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Работодателите, които не прилагат хибриден модел на работа, рискуват отлив на кадри и ръст на „тихото напускане“*. Сужителите, които нямат възможност за гъвкавост по отношение на работното си място, е по-вероятно да напуснат „тихо“ в сравнение с тези, които работят на хибриден принцип. Това сочи ново проучване на International Workplace Group.

Според него работодателите, които определят работния процес и локациите на екипите си, рискуват да загубят най-добрите специалисти заради „тихото напускане“. Служителите на тези бизнеси посочват като най-големи проблеми дългите пътувания до работа, микромениджмънта и невъзможността да работят от избрано от тях място.

В момента една пета от служителите се чувстват демотивирани на работното си място, което представлява сериозна заплаха за нивата на продуктивност. Повече от половината (57%) от служителите заявяват, че е по-вероятно да „напуснат тихомълком“, ако имат ръководител, който ги кара да се чувстват недооценени, да ги контролира или да не им осигурява гъвкавост, за да работят от място, което най-добре отговаря на техните нужди. 

Една пета (22%) от работещите, които в момента се чувстват демотивирани на работното място, потенциално биха се отказали от работата си или биха потърсили работа на друго място, ако не се чувстват подкрепени от своите екипи да работят по начин, който им е удобен. 

Същевременно 40% от работещите в офиси са по-малко склонни към „тихо напускане“ или демотивация на работното място, ако работодателите им предлагат хибриден модел. Хибридната работа помага на служителите да се чувстват пълноценни и удовлетворени, сочат резултатите от проучването.

Реалността за компаниите, които не предлагат хибридна форма на работа, е, че ще загубят най-добрите си кадри - шестима от всеки десет (62%) служители, работещи в хибридна форма на работа, заявяват, че биха обмислили да напуснат работата си, ако трябва да се завърнат в офиса пет дни в седмицата.

Освен това 71% биха отказали нова работа или позиция, която е свързана с дълго пътуване до работното място, а 72% биха обмислили само нови длъжности, предлагащи възможност за гъвкава работа от всяко място.

Освен че повишава нивата на продуктивност (78%), хибридната работа дава възможност на служителите да вземат решения за работните си графици въз основа на това кога и къде работят най-добре (92%) - един от най-важните фактори, които предотвратяват тихото напускане на служителите.

Как мениджърите могат да предотвратят напускането на работа

55% от работещите, които  в момента не разполагат с гъвкавост да работят откъдето искат, смятат, че биха изпитали по-голямо удовлетворение от работата и по-голяма продуктивност, ако техният мениджър им позволи да работят по хибриден начин.

Проучването определя и трите основни признака на доброто управление - стимулиране на баланса между професионалния и личния живот, доверие към служителите, че могат да свършат работата си от всяко място и достъпност и отвореност за разговори за нови начини на работа.

Това се подкрепя от академичните изследвания на проф. Блум, професор по икономика в Станфорд и световноизвестен експерт по темата за хибридната работа, който казва, че компаниите, които предлагат този вид гъвкавост, могат да очакват намаляване на броя на напускащите с до 35%.

* International Workplace Group проучва основните причини, поради които служителите са най-склонни към „тихо напускане“ - термин, използван на работното място, който описва служители, изпълняващи само минимума, който се изисква от длъжностната им характеристика.

Изследването е проведено от Censuswide през юни тази година с допитване до 1005 на работещи пълен работен ден в офиса/хибридни работници 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още