fallback

Основните заплати в Япония нарастват с рекорден темп

Ръстът на номиналните парични доходи за всички работещи се е забавил до 3%

09:42 | 08.10.24 г.

Основните заплати на редовните служители в Япония нарастват с рекордни темпове, осигурявайки попътен вятър за новия министър-председател Шигеру Ишиба, предава Bloomberg.

Базовото заплащане на наетите на пълен работен ден се е увеличило с рекордните 2,9% през август в сравнение с предходната година. То се е ускорило и спрямо темпа от 2,6% през юли, съобщи Министерството на труда във вторник. Ръстът на номиналните парични доходи за всички работещи се е забавил до 3%, което е малко над предварителната прогноза на икономистите.

По-малко обнадеждаващ е фактът, че реалните заплати са намалели, след като през последните два месеца се повишаваха.

По-рано новоизбраният премиер обеща да окаже натиск върху предприятията да продължат да увеличават възнагражденията. Водещото бизнес лоби в Страната на изгряващото слънце призова правителството да създаде икономическа среда, благоприятстваща повишаването на заплатите.

Тенденциите в заплатите са сред най-внимателно наблюдаваните показатели, тъй като властите и Японската централна банка се стремят да постигнат положителен цикъл на нарастване на възнагражденията, който да стимулира разходите и да доведе до инфлация, обусловена от търсенето. Този механизъм би позволил на властите да обявят веднъж завинаги края на дефлацията.

Отделен доклад на Министерството на вътрешните работи показа, че японските домакинства са намалили разходите си с 1,9% през август спрямо предходната година. Това е индикация, че хората продължават да затягат бюджетите си след повече от две години на ръст на цените.

Домакинствата са съкратили най-вече разходите си за жилища, транспорт и образование, докато тези за храна, облекло и мебели са се увеличили.

На този фон бизнесът се готви за следващия кръг от годишните преговори за ръст на заплатите. Най-големият профсъюз „Ренго“ този месец ще изготви основната си позиция за пролетните преговори за възнагражденията през следващата година. В резултат на тазгодишните преговори заплатите на някои служители в Япония нараснаха с повече от 5%, което е най-голямото увеличение от 1991 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още