fallback

Заплатите във Великобритания нарастват с най-слабия темп от 2021 г.

Увеличеният брой кандидати за работа и намаленото търсене на служители са ограничили ръста на възнагражденията

14:11 | 07.10.24 г.

През септември заплатите във Великобритания са се увеличили с най-бавния темп от три години и половина. Това сочи проучване на Recruitment & Employment Confederation и KPMG, цитирано от Bloomberg.

Увеличеният брой кандидати за работа и намаленото търсене на служители са ограничили ръста на възнагражденията на постоянно наетите служители до най-слабия темп от февруари 2021 г. насам. Заплатите на временно наетите работници дори са намалели.

АЦБ следи отблизо инфлацията при заплатите за признаци на завръщане на ценовия натиск, докато централните банкери обсъждат дали да намалят отново лихвените проценти на следващото си заседание през ноември. Гуверньорът на финансовата институция Андрю Бейли повдигна въпроса за възможността за „малко по-агресивно понижаване на разходите по заемите“, ако новините за инфлацията продължат да бъдат положителни.

„Заплащането продължава да е умерено и сега е под дългосрочната си тенденция“, заяви Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC. „Това би трябвало да допринесе за желанието на Английската централна банка да стане по-активна по отношение на намаляването на лихвените проценти“, добави той.

Констатациите допълват доказателствата, че фирмите отлагат вземането на решения поради притесненията си от повишаването на данъците и съкращаването на разходите в бюджета за следващата година, който министърът на финансите Рейчъл Рийвс ще обяви на 30 октомври. По-рано тя заяви, че лейбъристкото правителство е наследило от консерваторите „фискална черна дупка от 22 млрд. паунда“.

Свободните работни места са се свили миналия месец с най-резкия темп от март насам, показва още проучването на REC.

Към тревогите се прибавя и планираното преразглеждане на трудовите права, което трябва да бъде внесено в парламента този месец и което ще даде повече власт на служителите. „За бизнеса икономическата и политическата несигурност има по-голямо въздействие от повишените разходи по заемите“, заяви главният икономист на АЦБ Хю Пил по време на конференция в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още