fallback

Заплатите в България са нараснали със средно 7% тази година

Трудовият пазар се връща към едноцифрения ръст на възнагражденията, отчита проучване

18:20 | 04.10.24 г. 1

Заплатите в България са нараснали със средно 7% тази година, а миналогодишните ръстове бяха в по-голямо процентно изражение заради по-високата инфлация. Така коментираха резултатите от проучване на Mercer за възнагражденията у нас Стела Юлзари и Татяна Добрева, консултанти в Mercer в екипа на Marsh в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Конкуренцията на пазара и представянето на служителите (в някои компании) са други два фактора, които влияят на ръста на заплатите. “Последните години се наблюдаваше двуцифрен ръст, но вече пазарът изглежда по-спокоен и се връща към едноцифрения ръст“, каза Юлзари.

Очаква се повишенията на заплатите догодина да са в сходно процентно изражение като през тази.

Според международно проучване работодателите най-трудно компенсират макроикономическите показатели, които са повлияни от висока глобална инфлация, геополитически трусове и проблеми с веригата на доставки. 

Що се отнася до социални придобивки, най-разпространените у нас остават ваучерите за храна, следвани от допълнителното здравно осигуряване, спортни карти, които са популярни в големите градове и осигуряването на храна и транспорт до работа сред производствените работници.

Гостите коментираха, че основните фактори, които задържат работещите да останат на работното си място, без да напускат по собствено желание, са справедливото възнаграждение, добрата работна атмосфера, позитивната среда, възможността за развитие и ценностите на компанията.

Според наблюденията на експертите по човешки ресурси текучеството на кадри у нас е средно около 10%.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още