fallback

Наемането на нови служители в САЩ се възстановява след пет месеца на спад

През септември работещите в частния сектор са се увеличили със 143 000 души

18:32 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Наемането на нови служители в американските компании се е увеличило през септември, прекъсвайки петмесечен период на спад, предава Bloomberg.

По данни на изследователския институт ADP в сътрудничество с Лабораторията за цифрова икономика в Станфорд, през миналия месец служителите в частния сектор са се увеличили със 143 000 души след най-слабия ръст през август от март 2023 г. насам. Проучване на Bloomberg сред икономисти предвиждаше увеличение със 125 000 работни места.

Дори и с повишаването обаче, тримесечната средна стойност спада до 119 000, което е едно от най-ниските нива от 2020 г. насам. Други данни също показват, че пазарът на труда се забавя: през последните месеци безработицата в страната постоянно нараства, а отделни показатели за растежа на заетостта се охлаждат. Това накара Федералния резерв да намали лихвените проценти през септември с по-рязка от обичайното стъпка.

В понеделник председателят на Фед Джером Пауъл определи пазара на труда като стабилен, но заяви, че условията „явно са се охладили през последната година“. Той добави, че „не смятаме, че е необходимо да наблюдаваме по-нататъшно охлаждане на условията на пазара на труда, за да се постигне целта на централната банка от 2% инфлация“.

Данните на ADP предшестват месечния доклад на правителството за заетостта, който ще бъде публикуван в петък. Очаква се той да покаже втори месец на умерен растеж на работещите през септември и задържане на равнището на безработица на 4,2%.

Отделни данни, публикувани във вторник, показаха, че макар и броят на свободните работни места през август неочаквано да се е увеличил, процентът на наетите лица е достигнал най-ниското си равнище от 2013 г. насам, като се изключи началото на пандемията от Covid-19.

Ръстът на заплатите през септември се е охладил. За хората, които са сменили работата си, доходите са се увеличили с 6,6% на годишна база, което е най-бавният ръст от април 2021 г. насам. Ръстът на заплатите за тези, които са останали на настоящата си позиция, се е забавил леко до 4,7%, показва още докладът на ADP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още