fallback

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ спадат до четиримесечно дъно

Въпреки че пазарът на труда в САЩ загуби инерция на фона на намаляващите работни места, темпът на съкращения също намалява

18:10 | 26.09.24 г.

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ спадат до четиримесечно дъно въпреки забавянето на наемането на нови служители, показват данните на американското Министерство на труда.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица намаляват с 4 хил. до сезонно коригираните 218 хил. броя през седмицата, приключила на 21 септември, показват данните. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че заявленията ще достигнат 223 хил. броя, а анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха още по-голям брой – 225 хил.

Продължаващите молби за обезщетения при безработица се увеличават до 1,834 млн. през седмицата, приключила на 14 септември, сочи още статистиката. Броят на продължаващите молби спада от достигнатия 2,5-годишен връх през юли.

Въпреки че пазарът на труда в САЩ загуби инерция на фона на намаляващите работни места, темпът на съкращения също намалява и няма признаци за влошаване на ситуацията.

Според Ройтерс може да се очаква временно увеличение на подадените заявления през следващите седмици заради стачката в Boeing и временният отпуск на десетки хиляди служители на компании доставчици на аерокосмическия гигант. Стачкуващите работници нямат право на обезщетения за безработица, но спирането на работата може да причини смущения в заетостта при други компании.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти с 50 базисни пункта до диапазона 4,75%-5%, припомня Ройтерс. Според председателя на Фед Джером Пауъл това има за цел да демонстрира ангажимента на централните банкери да поддържат ниско ниво на безработица в страната.

През юли безработицата в САЩ нарасна до 4,3%, но през август отчете лек спад до 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още