fallback

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ намаляват

Това може да помогне за разсейване на опасенията, че пазарът на труда в страната се влошава

19:00 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения при безработица, е намалял миналата седмица, тъй като броят на съкращенията е останал нисък. Това може да помогне за разсейване на опасенията, че пазарът на труда в страната се влошава, предава Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица са намалели с 5000 до сезонно изгладените 227 000 за седмицата, приключила на 31 август, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 230 000 молби за изминалата седмица.

Заявленията за помощи се колебаеха около нивото от 230 000, като се отдръпнаха от 11-месечния връх в края на юли, тъй като сезонните изкривявания от прекъсването на автомобилната индустрия и урагана „Берил“ отшумяха. Те продължават да не показват признаци на влошаване на състоянието на пазара на труда, въпреки че през юли броят на откритите работни места спадна до над 3-годишно дъно.

В т. нар. „Бежова книга“ на Федералния резерв от сряда равнището на заетостта в САЩ е описано „като цяло без промяна до леко повишение през последните седмици“. В него се отбелязва, че „няколко региона съобщават, че фирмите са намалили смените и часовете, оставили са обявените позиции незаети или са намалили броя на служителите чрез съкращаване на персонала, въпреки че съкращенията остават рядкост“. В него обаче се добавя, че гражданите на страната са изправени пред все по-големи трудности, за да си осигурят работа.

Забавянето на пазара на труда, характеризиращо се с голям спад в наемането на персонал, постави на дневен ред намаляването на лихвения процент с 50 базисни пункта на заседанието на централната банка на САЩ, което ще се проведе на 17-18 септември. Икономистите обаче смятат, че централната банка на САЩ ще започне цикъла си на облекчаване с понижение на лихвата с четвърт процентен пункт, тъй като вътрешното търсене остава стабилно.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първата седмица на безработица, косвен показател за наемането на работа, е намалял с 22 000 до сезонно изгладените 1,838 млн. през седмицата, приключваща на 24 август, сочат още днешните данни. Те са близо до нивата, наблюдавани за последен път в края на 2021 г.

Данните за молбите не оказват влияние върху доклада за заетостта за август, който ще бъде публикуван в петък, тъй като той попада извън периода на проучването. Според анкета на Ройтерс сред икономисти наетите служители извън селскостопанския сектор в САЩ вероятно са се увеличили със 160 000 през миналия месец, след като през юли се повишиха със 114 000. Предвижда се равнището на безработица да се понижи до 4,2% от почти тригодишния връх от 4,3% достигнат през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още