fallback

Производителността на труда у нас леко забавя ръст през второто тримесечие

За една година расте относителният дял на заетите лица в сектора на услугите, а намалява в аграрния и в индустриалния сектор, отчита НСИ

12:54 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производителността на труда в България леко забавя ръста си в сравнение с година по-рано през второто тримесечие, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за брутния вътрешен продукт (БВП) на един зает.

По предварителни данни през второ тримесечие на 2024 г. БВП на един зает се увеличава реално с 0,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За сравнение, в периода януари-март 2023 г. брутният вътрешен продукт на един зает в икономиката на годишна база се повиши с 0,3%, през второто тримесечие - с 1,7%, през третото - с 2,1%, през четвъртото тримесечие ръстът беше 0,7%. За първото тримесечие на тази година НСИ отчете увеличение за една година с 1,2%.

От НСИ посочват, че заетите лица в икономиката са близо 3,583 милиона, а общият брой отработени часове е 1,417 милиарда. Структурата на заетостта по икономически сектори през второ тримесечие на годишна база показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление в аграрния и в индустриалния сектор.

 Структура на заетите лица по икономически дейности през второ тримесечие на 2023 и 2024 година

Източник: НСИ

По данни на статистиката на едно заето лице се падат по 13,306 хил. лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно по 33,7 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает в периода от април до юни нараства с 1,9% в сравнение с второто тримесечие на миналата година, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1,5%.

По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на тази година равнището на производителността на труда в сектора на услугите e 11,604 хил. лева БДС средно на един зает и 28,9 лв. за един отработен човекочас.

В индустриалния сектор всеки зает произвежда средно по 14,792 лева БДС, а за един отработен човекочас се създават средно по 36,4 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 2,348 хил. лв. БДС на един зает лице и 6,6 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още