fallback

Безработицата във Великобритания неочаквано спада, но ръстът на заплатите се забавя

Безработицата на Острова е намаляла до 4,2% в периода от април до юни

10:18 | 13.08.24 г.

През второто тримесечие на годината британската икономика е създала повече работни места от очакваното, предава Bloomberg.

Безработицата в Обединеното кралство е намаляла с 0,2 процентни пункта до 4,2% в периода от април до юни, съобщи Националната статистическа служба във вторник. Отделни данни показаха, че редовният ръст на заплатите се е забавил до 5,4% спрямо 5,8% през предходния период. Това е най-слабото годишно увеличение на възнагражденията от лятото на 2022 г. насам.

Данните са ключови за Английската централна банка, която внимателно следи пазара на труда за признаци на инфлация, докато преценява кога отново да намали лихвените проценти.

Безработицата се понижава през първия месец на лейбъристите на власт. Изображение: Bloomberg

Паундът поскъпна след публикуването на доклада, като се търгуваше с 0,2% по-високо на ниво от 1,28 за долар.

Докладът за пазара на труда е първият от поредица данни, които трябва да бъдат публикувани тази седмица и които ще определят тона на Английската централна банка преди следващото ѝ заседание на 19 септември. Инвеститорите залагат на следващото облекчаване на паричната политика през ноември, но представителите на АЦБ заявиха, че ще действат внимателно, докато оценяват силата на вътрешния ценови натиск в икономиката.

Засега не се очаква промяна в разходите по заемите през следващия месец. Данните за инфлацията, които трябва да бъдат публикувани в сряда, вероятно ще покажат първото увеличение на ценовия натиск във Великобритания през тази година, а това може да подкопае аргументите за по-нататъшно понижение на лихвите от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още