fallback

Най-бързо расте средната заплата в администрация, образование и хотелиерство

През второто тримесечие средната месечна работна заплата нараства със 17% на годишна база, отчита НСИ

14:37 | 12.08.24 г.

На фона на кризата с кадрите у нас средната месечна работна заплата в България продължава да ускорява ръста си. През второто тримесечие средната месечна работна заплата нараства със 17,3% на годишна база и с 4,5% спрямо първото тримесечие. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година тя е нараснала с 16,8% на годишна база и със 3,5% спрямо предходните три месеца на годината.

Средната брутна месечна работна заплата за април е 2303 лв., за май - 2310 лв., и за юни - 2276 лева.

През април-юни средната месечна работна заплата e 2296 лв. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на тримесечна база, са: „Държавно управление“ - с 13,1%, „Образование“ - с 9,7%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9,2%.

На годишна база най-голямо e увеличението на средната месечна работна заплата в икономическите дейности: „Държавно управление“ - с 29,7%, „Други дейности“ - с 26,6%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Образование“ - с по 25,4%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение за периода са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 5164 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 3332 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 3280 лева.

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1491 лева; „Други дейности“ - 1 596 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1644 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на годината в обществения сектор нараства с 22,5%, а в частния сектор с 15,6%.

Средната брутна месечна работна заплата по месеци

Източник: НСИ

Негативната тенденция на спад на наетите по трудово и служебно правоотношение от края на миналата година беше преодоляна още през първите три месеца и се затвържвада през второто тримесечие. Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2024 г. нарастват с 28 хил., или с 1,2%, спрямо края на март 2024 г., като достигат 2,35 млн, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Спрямо първото тримесечие най-голямо увеличение на броя наети се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24%, в „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4,5%, и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 1,8%. Най-голямо намаление - с 1,7%, е регистрирано при дейност „Преработваща промишленост“.

На годишна база в края на юни броят на наетите по трудово и служебно правоотношение нараства с 15,6 хил., или с 0,7%. Най-голямо увеличение се наблюдава при „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 12,4 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,2 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,1 хил. А най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - с 13 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,3 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още