fallback

Младежката безработица по света е достигнала 15-годишно дъно

В световен мащаб над половината млади служители работят неофициално

07:52 | 12.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Световната младежка безработица е на най-ниското си ниво за последните 15 години, но не всички региони са се възстановили от ниските нива по време на пандемията на Covid-19. Това обяви Международната организация на труда, цитирана от БНР.

Нивото на младежката безработица през миналата година е било 13%, което е най-ниското равнище за 15 години. То е по-ниско и от нивото от 13,8%, регистрирано през 2019 г., преди да настъпи пандемията от Covid.

"Очаква се то да спадне още до 12,8 на сто през настоящата и следващата година", допълват от агенцията на ООН. "Тази картина обаче не е еднаква във всички региони. В арабските страни, Източна и Югоизточна Азия, както и Тихоокеанския регион нивата на младежката безработица бяха по-високи през 2023 г. в сравнение с 2019 г.", допълват от Международната организация на труда.

Броят на младежите между 15 и 24 години, които не работят, не учат, нито се обучават професионално, е притеснителен, обяснява агенцията на ООН по труда. Освен това жените са по-засегнати от тази тенденция. 

В световен мащаб над половината млади служители работят неофициално. Само в икономики с високи доходи или такива над средното ниво мнозинството от младежите заемат редовни и сигурни работни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още