fallback

Британският пазар на труда се радва на повече нови служители и по-високи заплати

Свободните работни места за професионални длъжности в частния сектор са се увеличили до почти 37 хиляди през юли

10:19 | 08.08.24 г.

Британските работодатели са увеличили наемането на нови служители. Това показва натиск за повишаване и на заплатите, за което Английската централна банка се опасява, че може да доведе до ускорена инфлация, сочат две отделни проучвания, цитирани от Bloomberg.

Свободните работни места за професионални длъжности в частния сектор са се увеличили до почти 37 хиляди през юли или с най-голям брой от март 2023 г. насам. Това сочат данни от сайтове на компании и обяви за работа, предоставени от фирмата за подбор на персонал Robert Walters. Това е с една трета повече в сравнение с миналия месец, когато компаниите спряха набирането на персонал преди парламентарните избори на 4 юли.

Отделни данни на Конфедерацията за набиране на персонал и заетост (REC) показват, че стартовите заплати са продължили да се увеличават през юли въпреки общото намаляване на наемането на служители. Заедно проучванията показват, че някои части на пазара на труда остават затегнати, подхранвайки исканията за по-високи възнаграждения. Това е един от въпросите, които представителите на централната банка на страната разглеждат при преценката дали могат отново да намалят лихвените проценти.

"Ако тази посока на растеж се запази, очакваме заплатите да започнат да набират скорост след период на стагнация", коментира Даниел Харис от компанията Robert Walters. "Новото правителство, което сега поема юздите, насърчава по-голямото доверие на бизнеса и инвеститорите. Новините за понижаването на лихвените проценти би трябвало да доведат до запазване на тази тенденция".

"Работодателите постепенно придобиват оптимизъм за своя бизнес и за икономиката като цяло", посочва Кейт Шотсмит, заместник-изпълнителен директор на REC. "Лондон задава темпа с ръст на назначенията на постоянен трудов договор, което е сигнал за потенциален икономически подем в други части на страната".

Английската централна банка разглежда внимателно данните за пазара на труда, за да определи мощта на инфлационните сили, които се задържат в икономиката. Миналата година институцията повиши разходите по заемите до най-високите от световната финансова криза насам, за да обуздае търсенето в икономиката. Но ръстът на заплатите остава по-силен, отколкото е подходящо за инфлационната ѝ цел от 2%.

Главният икономист на банката Хю Пил, който беше сред малцинството, гласувало за запазване на лихвените проценти на заседанието на 1 август, предупреди за структурните промени на пазара на труда в Обединеното кралство, където недостигът на работна ръка е довел до повишаване на заплатите. Това на практика ограничава скоростта на растеж на икономиката, без да се съживява инфлацията.

Гуверньорът Андрю Бейли и колегите му ще се запознаят с още два кръга от данни за инфлацията и работните места преди следващото си заседание на 19 септември. Въпреки че през последните два месеца инфлацията в страната се забави до целевата стойност, цените в сектора на услугите се оказаха доста над прогнозите на АЦБ.

Това важи с особена сила за финансовите и бизнес услугите - секторът с най-голям годишен ръст на възнагражденията. От края на миналата година заплатите в този сектор се задържат на ниво малко под 7%, което е повече от три пъти по-високо от целевата инфлация на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още