fallback

Върви се в посока въвеждане на мултифондове за повече доходност от втора пенсия

Новият инструмент ще увеличи доходите за старост и ще гарантира адекватни пенсионни плащания

13:33 | 07.08.24 г. 2

В момента средствата от втория пенсионен стълб се инвестират консервативно, което води до по-ниска доходност. Именно в тази посока са инициираните предложения в частното пенсионно осигуряване, които имат основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания. Идеята е да се увеличи възможността за разнообразие на инвестициите, което да доведе до по-висока доходност от втория пенсионен стълб. Това обясни пред Bulgaria ON AIR Мария Минчева от Българската стопанска камара (БСК) във връзка с анонсираното иницииране на промени в частното пенсионно осигуряване, за което обяви вчера Комисията за финансов надзор (КФН).

"Законодателните промени все още не са факт, не са пуснати и за обществено обсъждане. Работи се в КФН заедно с пенсионноосигурителните дружества“, уточни тя.

Идеята е за въвеждане на мултифондове

Минчева посочи, че мултифондовете представляват различно портфолио за управление на активите, като идеята е човек да избира неговите средства да бъдат влагани в по-високорискови инструменти за по-висока доходност. Степента на риск ще е съобразена с възрастта на човека. Би могло да се позволи на пенсионните дружества да инвестират средства в местната икономика - да финансират дружества, които да развиват нашата икономика в посока дигитализация, зелени политики и други стратегически сектори, които биха могли да бъдат финансирани", отбеляза събеседникът. В момента всички средства от пенсионното осигуряване се влагат консервативно, напомни тя.

„С настоящата демографска картина държавните фондове трудно могат да издържат да изплащат адекватен размер на пенсиите. Сега се фокусираме върху втория стълб, където са нашите лични вноски и как да бъдат управлявани по-добре“, допълни Мария Минчева.

По думите ѝ трябва да има много добра информационна кампания, която да залегне в образователните програми, за да знаят младите хора как да управляват парите си и пенсионните си спестявания.

"Парите са лични и се натрупват в индивидуална сметка. Сумите се наследяват в случай на смърт на осигуреното лице. Колкото повече внасяте, толкова повече ще получавате. Има възвръщаемост. Предложенията са в посока да се получи по-висока доходност в целия жизнен цикъл на едно лице", подчерта Минчева. 

„Колкото по-високи доходи получавате, толкова по-висока ви е пенсията“, напомни Минчева. 

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) и развитие оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и подкрепи бъдещите мерки за усъвършенстването му.

По-рано тази година се е провела проучвателна мисия на Комитета за застраховане и частно пенсионно осигуряване към организацията, която е извършила преглед на допълнителното пенсионно осигуряване. Силните страни на допълнителното пенсионно осигуряване у нас е многостълбовият пенсионен модел, стабилната правна рамка и компетентният надзор, посочват от ОИСР. И препоръчват въвеждане на мултифондовете - избор на потребителите между различни инвестиционни стратегии и преглед на правилата, определящи инвестиционните възможности за постигане на растяща доходност.

Концепцията за въвеждане на мултифондовете и в България се дискутира от доста години. Тя предвижда въвеждане на възможността осигурените за втора пенсия сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.

Ако се даде свобода на частните пенсионни дружества да инвестират високорисково, ще се постигне и по-висока доходност. В същото време всеки ще може да управлява собствения си инвестиционен портфейл и така да взема решения за управлението на вноските си за пенсия.

Възможността да се даде избор за инвестиции на парите чрез рискови или консервативни инструменти отново излезе на дневен ред, след като Организацията за икономическо сътрудничество приключи проучвателната си мисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още