fallback

Новооткритите работни места в САЩ надминаха прогнозите

Свободните работни места са намалели до 8,18 млн. от 8,23 млн. през предходния месец

17:50 | 30.07.24 г.

Броят на новооткритите работни места в САЩ през юни надхвърли прогнозите на анализаторите, което противоречи на неотдавнашната тенденция за постепенно отслабване на пазара на труда в страната, предаде Bloomberg.

Свободните работни места са намалели до 8,18 млн. от 8,23 млн. през предходния месец, сочат публикувани във вторник данни на Бюрото за трудова статистика за свободните работни места и текучеството на работната сила, известно като JOLTS.

Икономистите в анкета на Bloomberg очакваха свободните работни места да бъдат 8 млн.

Докладът показва, че има стабилно търсене на служители, въпреки че работодателите напоследък се отдръпват от наемането на персонал, а ръстът на заплатите се забавя. Равнището на безработица се повиши за трети пореден месец през юни, което съответства на неотдавнашното нарастване на броя на американците, получаващи обезщетения за безработица.

Тези данни, заедно със забавянето на инфлацията, са причината, поради която много икономисти очакват председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да даде сигнал, че централната банка ще започне да намалява лихвените проценти съвсем скоро. Прогнозите показват също, че темпът на нарастване на броя на работните места ще се забави допълнително с публикуването на доклада за заетостта през юли в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още