fallback

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ намаляват повече от очакваното

Въпреки нестабилността броят на съкращенията остава нисък по историческите стандарти

16:28 | 25.07.24 г.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, е спаднал повече от очакваното през миналата седмица, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ са намалели с 10 хил. до сезонно изгладените 235 хил. за седмицата, приключила на 20 юли, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 238 хил. молби за изминалата седмица.

Въпреки нестабилността на пазара на труда броят на съкращенията остава нисък по историческите стандарти, а забавянето идва най-вече от намаляването на наемането на служители, тъй като агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през 2022 г. и 2023 г. охлажда търсенето.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първата седмица на безработица, косвен показател за наемането на работа, се е понижил с 9000 до сезонно изгладените 1,851 млн. през седмицата, приключваща на 13 юли.

Данните за т.нар. продължаващи молби обхващат периода, през който правителството е анкетирало домакинствата за нивото на безработица през юли. Количеството на продължаващите молби се е променило незначително между седмиците на проучването през юни и юли.

През юни равнището на безработица в САЩ се повиши до над двугодишен връх от 4,1%.

През изминалата година централната банка на САЩ поддържаше референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%. От 2022 г. насам финансовата институция е повишила основния си лихвен процент с 525 базисни точки с цел да укроти инфлацията.

Финансовите пазари очакват намаляване на разходите по заемите процент през септември, последвано от допълнителни облекчени през ноември и декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още