fallback

Парламентът е напът да спре схемата "френска безработица" за източване на НОИ

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване

13:35 | 25.07.24 г.

Да има еднакъв ред за определяне на размера на паричното обезщетение за безработица за лицата с осигуряване само в България и за тези, които са с осигуряване и в България, и в държава членка на Европейския съюз (ЕС). Това решиха народните представители на първо четене, като гласуваха промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), след като вчера законовите поправки минаха и през социалната комисия.

Законопроектът за допълнение на КСО, внесен от Деница Сачева и народни представители от ГЕРБ-СДС, беше одобрен със 145 гласа „за“, три „против“ и 19 „въздържал се“. Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене на измененията да бъде съкратен на три дни.

Целта на промените е намаляване на злоупотребите и осигуряване на справедливост при отпускането на обезщетенията за безработица според мотивите на вносителите.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат спирането на схемата, известна като "френска безработица", при която човек може да отиде да работи в страна от Европейския съюз само за няколко дни, а след това да получава максимално обезщетение за безработица. 

От ГЕРБ-СДС предложиха при определяне на обезщетението да се вземат предвид последните 24 месеца на трудова заетост, включително тази от България, а не само периодът на работа в чужбина. Целта е намаляване на злоупотребите и създаването на еднакви условия.

От изказванията на депутати в рамките на дебата по проекта в пленарната зала стана ясно, че проблемът е бил познат на властите отдавна, но досега никое правителство не е имало политическа воля за решаване на казуса.

От „Възраждане“ заявиха, че ДПС от години контролира тези схеми за източване на НОИ, като годишно става дума за щети между 100-150 млн. лева.

От ДПС репликираха, посочвайки, че защитават правата на трудещите се българи на европейския пазар на труда, което според тях не е злоупотреба. 

Искра Михайлова (ДПС) не вижда отражението на предлаганата законова промяна върху правата за осигуряване на гражданите. “Ако има общ регламент, те имат тези права и е спекулация да се говори, че се злоупотребява с права“, каза тя от трибуната в опит да защити статуквото.

„Липсва какво е задължението на институциите да защитят системата – с контрол, с проверки. Няма информация кой и как е злоупотребил“, каза още Михайлова.

От изказванията на „Възраждане“ стана ясно, че схемата с френската безработица се среща най-често в общини, които гласуват за ДПС. Към момента и двете фракции на Движението се обявиха против промените.

Според Севим Али от ДПС (на Ахмед Доган) европейските регламенти позволяват при работа в чужбина да се ползва само последното трудово правоотношение за определяне на обезщетението с цел да се улеснят европейските граждани.

От парламентарната група на ДПС ще направят свои предложения преди второ четене на законопроекта. Промени ще внесат също и ПП-ДБ.

Как действа схемата "френска безработица"?

„Повечето държави членки имат твърда сума като обезщетение за безработица и те нямат този проблем, който има България", коментира бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ нашата система за обезщетения при безработица е много добра и отчита приноса на всеки. Обезщетението се изчислява на основа на дохода в последните две години от работата на човек. Остава условието човекът да има поне 12 месеца осигурителен стаж, но 24 месеца назад ще се изчислява обезщетението за хората, които са работили в страни членки на ЕС, а сега са без работа.

"Има текст изключение като за нашия тип осигурителна система, който казва да се вземе предвид само доходът от последната работа на човека в страна член на ЕС. От това се възползват много българи. То се е превърнало в порочна практика. Хората работят няколко дни и подават документи. Статистиката показва, че повече хора взимат пълния размер на обезщетения - 60% от дохода, 107 лв. на ден. За 2023 г. са се възползвали 57 хиляди души - 517 млн. лв.", обясни Христова и допълни, че на места обезщетението минава над 2000 лв.

„Това влияе негативно на икономиката. Хората се регистрират в бюрото по труда, но обикновено не желаят да започнат работа и провокират сивия сектор", отбеляза бившият социален министър, описвайки схемата.

През 2023 г. броят на лицата с изплатено обезщетение за безработица при краткосрочна заетост в държава членка на ЕС е 7,73% от общия брой лица с изплатено обезщетение, като тези лица са получили 26,33% от общо изплатените обезщетения. Средномесечният размер на обезщетението, определен по българското законодателство, е 538 лв., а на лицата с краткосрочна заетост в държава членка на ЕС - 1365 лв., посочват вносителите от ГЕРБ-СДС.

Промени и в Кодекса на труда

Бащите ще ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, ако майката е лишена от родителски права. Това решиха единодушно депутатите, като приеха окончателно и промени в Кодекса на труда. С тях се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до двегодишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата.

За периода на ползване на отпуска бащите ще получават и съответните парични обезщетения.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС е записано, че целта е да се постигне по-добра закрила на децата, тъй като до момента бащите са упражнявали своите права в определени случаи само след съгласието на майката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още