fallback

Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано спадат до седеммесечно дъно

Същевременно строителите продължават да увеличават предлагането

21:00 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано са намалели за втори месец през юни, тъй като комбинацията от упорито високи лихви по ипотечните кредити и цени възпира потенциалните купувачи, предаде Bloomberg.

Според правителствените данни, публикувани в сряда, сключените договори за нови еднофамилни жилища са намалели с 0,6% до 617 000 на годишна база, което е най-бавният темп от ноември насам. За сравнение, средната оценка на икономистите в проучване на Bloomberg беше за 640 000.

Последните данни са резултат от бурно развиващата се първа половина на годината, когато продажбите се увеличиха през пролетта, а през май спаднаха с най-много от близо една година насам. 30-годишните лихви по ипотечните кредити паднаха под 7% през последните седмици, но остават двойно по-високи от тези в края на 2021 г., което насърчава много строители да предлагат стимули за продажби, като например изкупуване на ипотеките на клиентите.

Същевременно строителните компании продължават да увеличават предлагането, като през юни наличностите са се увеличили до годишен темп от 476 000 жилища, което все още е най-много от 2008 г. насам. При сегашния темп на продажби те ще стигнат за 9,3 месеца, което е най-дългият период от октомври 2022 г. насам.

Макар че строителните компании обикновено биха ограничили производството, когато съотношението между предлагането и продажбите надхвърли 7,5 месеца, липсата на налични жилища, притежавани преди това, им позволява да поддържат темпото, заяви миналата седмица Робърт Диц, главен икономист в Националната асоциация на компаниите за жилищно строителство.

Въпреки това повишените наличности спомогнаха за задържане на ръста на цените. През юни средната продажна цена на ново жилище се е променила незначително в сравнение с предишната година и е била 417 300 долара. След бързия ръст през 2021 г. промените в цените бяха сравнително слаби през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още