fallback

Младежката безработица в Китай достигна най-ниското си ниво от декември насам

Безработицата при хората на възраст между 16 и 24 години намалява за трети пореден месец

11:21 | 17.07.24 г.

Китайските власти отчетоха най-ниското ниво на младежка безработица през юни, след като през януари беше въведена нова методология на изчисляване, предаде Bloomberg.

Безработицата при хората на възраст между 16 и 24 години е намаляла за трети пореден месец и е достигнала 13,2% в сравнение с 14,2% през май, сочат публикуваните в сряда данни на Националното статистическо бюро. Тя все още е над два пъти по-висока от общото равнище на безработица в Поднебесната империя.

Статистическото бюро не предостави никакво обяснение, придружаващо данните за младежката безработица.

Нивото на младежката безработица в Китай спада през юни. Изображение: Bloomberg

През миналото лято Пекин спря да оповестява данни за младежката безработица, след като нивото ѝ достигна исторически връх. Властите възобновиха публикуването на такива данни през януари по нова методология, която изключва студентите. Аргументът е, че така размерът на работната сила се изчислява по-точно.

През май президентът Си Дзинпин обеща да превърне младежката заетост в приоритет и да насочи повече ресурси към създаването на работни места.

През последните години процентът на безработните младежи в Китай се повиши заедно с общото влошаване на пазара на труда, при което работодателите намалиха наемането на нови служители.

Тази година на пазара на труда в азиатската страна ще излязат почти 11,8 млн. висшисти, което е с 2% повече от миналата година, сочат данни от Министерството на образованието от декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още