fallback

Експерт: В IT индустрията няма криза, а промяна

Достигнат е моментът, в който IT академиите пренасищат с кадри пазара, а той не е готов да поеме всички тях, смята Тодор Ранчев

11:28 | 08.07.24 г.

Достигнат е моментът, в който IT академиите пренасищат с кадри пазара, а той не е готов да поеме всички тях. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на TalentSight Тодор Ранчев в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.  

Според него в IT индустрията няма криза, а промяна.

„Има промяна и тази промяна най-добре може да се опише с фокуса на IT индустрията в България. Ако до момента беше насочен изцяло към аутсорсинг, започваме да наблюдаваме мислене в посока как да се изграждат дигитални продукти. За целта са нужни по-различен тип кадри“, каза Ранчев.

Пазарът на труда е малко разклатен – търсене има, но на качествени кадри, каза той.

„Обявите за работа са намели с вероятно повече от 50%. Основните обяви, които остават, са за кадри с опит, по-качествени кадри. Пазарът има нужда от качествени кадри с опит и е трудно да ги намери. Това, което наблюдаваме в момента, е, че има много млади хора, които нямат толкова опит, и наистина остават без работа“, каза още Ранчев.

Според него няма да има таван на заплатите в сектора, но има таван на модела, по който се работи до момента.

Платформата, на която той е изпълнителен директор, TalentSight помага за намирането на качествени кадри. Такъв тип кадри трудно се намират и те не кандидатстват сами за работа. Налага се специалистите по подбор да ги търсят сами. Поради тази причина идва на помощ TalentSight, който е един умен агрегатор на публична информация за този тип кадри в интернет пространството, обясни Ранчев. 

„С помощта на AI анализираме голяма част от информацията от различни видове източници, анализираме тази информация и предоставяме един по-добър поглед за това дали даденият кандидат е качествен, или не. Можете да си представите, че това е един вид Google за IT кандидати“, каза още той. 

Това, върху което се съсредоточаваме, е активното търсене на кандидати в различните социални мрежи, посочи Ранчев. Това, по традиционния начин, се случва много тромаво и много бавно – струва доста на компаниите като финансов ресурс и като времеви ресурс на специалистите по подбор вътре в компаниите. Ние спестяваме това време и го освобождаваме за разговори и интервюта с кандидатите, каза още той.

Според Ранчев конкурентоспособността на бранша ще се повиши.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още