fallback

Безработицата в САЩ достигна най-високото си ниво от октомври 2021 г.

През юни тя е нараснала до 4,1%

16:01 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юни икономиката на САЩ отново е създала малко повече работни места от очакваното, въпреки че нивото на безработица се е повишило. Това сочат данни на Министерството на труда, цитирани от CNBC.

Заетите лица извън селскостопанския сектор са се увеличили с 206 хил. през месеца, което надминава очакванията на експертите на Dow Jones за ръст от 200 хил. души. За сравнение, през май обаче увеличението беше с 218 хил. души.

Безработицата в страната обаче неочаквано се е повишила до 4,1%, което е най-високото ниво от октомври 2021 г. и Това дава противоречив знак за представителите на Федералния резерв, които обмислят следващия си ход по отношение на паричната си политика.

Прогнозата беше нивото на безработица да се задържи стабилно на 4 на сто.

На този фон средното почасово заплащане на американските служители се е повишило с 0,3% след ръста от 0,4% през май. През 12-те месеца до юни заплатите са се увеличили с 3,9%. Това е най-малкият ръст на заплатите от юни 2021 г., сочат още данни, цитирани от Ройтерс. Растежът на заплатите в диапазона 3%-3,5% се разглежда като съвместим с инфлационната цел на Фед от 2%.

Като се прибавят към умереното нарастване на цените през май, днешните данни потвърждават, че дезинфлационната тенденция в САЩ се е върнала в релси, след като през първото тримесечие инфлацията рязко се ускори.

От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. Протоколът от заседанието на централната банка от 11-12 юни, който беше публикуван в сряда, показа, че централните банкери признават, че икономиката изглежда се забавя и че "ценовият натиск намалява".

От 2022 г. насам централната банка на САЩ е повишила основния си лихвен процент с 525 базисни пункта, за да овладее инфлацията. Финансовите пазари остават оптимистично настроени, че регулаторът може да започне цикъла си на облекчаване през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още