fallback

IT фирмите се фокусират върху наемане на специалисти с препоръки

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, посочват експерти по подбор на персонал

14:13 | 02.07.24 г.

Има отлив при обявите за работа в IT сектора, като за последната година и половина е отчетен спад в отворените позиции. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добри специалисти. Това каза експертът по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на Петкова. Компаниите от сферата се фокусират върху качеството на кадрите, а не върху наемане на всяка цена, посочи тя. 

"Има отлив в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора, компаниите инвестират по-малко в стартъпи, но проблемът не е в инвестициите, фокусът е върху задържане на служителите", уточни Петкова. По думите ѝ добрите кадри се задържат 4-6 г. в компаниите. 

Близо 44% от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Интересна е тенденцията, че препоръките от настоящи служители са ефективен начин за набиране на точните хора, показа проучване. По думите на Пламена Тимова от компания за подбор на персонал в IT сектора това е един от начините за по-лесно достигане до активните таланти.

Според Тимова само паричният стимул вече не е достатъчен за задържането на кадри в компаниите. Служителите се насочват към фирми, които предлагат допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, различен тип ваучери, където се чувстват ценени.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си при какъв режим да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още