fallback

Икономическият растеж на САЩ се е забавил рязко през първото тримесечие

Седмичните молби за помощи при безработица в страната се понижават

16:30 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на САЩ се е забавил рязко през първото тримесечие, потвърждават правителствени данни, публикувани в четвъртък.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е увеличил с леко ревизиран нагоре годишен темп от 1,4% в периода януари-март, съобщава Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията в третата си оценка на БВП за тримесечието януари-март.

В предходното четене на данните американският икономически растеж беше оценен на 1,3%. През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на страната нарасна с 3,4%.

Централната банка на САЩ поддържа основния лихвен процент в настоящия диапазон 5,25%-5,50% от юли миналата година.

Според отделен доклад подадените за първи път молби за обезщетения за безработица в САЩ са се понижили през миналата седмица, което може да разсее опасенията за съществена промяна на пазара на труда в страната, предава Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица са спаднали с 6000 до сезонно изгладените 233 000 за седмицата, приключила на 22 юни, съобщава Министерството на труда в четвъртък.

Икономистите са раздвоени по въпроса дали неотдавнашното увеличение на заявленията сочи за нарастващи съкращения или за повторение на волатилността, наблюдавана по същото време на миналата година.

Заявленията за помощи остават на исторически ниски нива и се следи отблизо за признаци дали работодателите освобождават повече хора, тъй като икономиката се забавя в отговор на повишението на лихвените проценти от Федералния резерв през 2022 г. 

Броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица - косвен показател за наемането на работа, се е увеличил обаче с 18 000 до сезонно изгладените 1,839 млн. през седмицата, приключваща на 15 юни, показват още данните. Статистиката за т.нар. продължаващи молби обхващат периода, през който правителството е анкетирало домакинствата за нивото на безработица през юни.

Нивото на безработица в САЩ се повишава до 4% през май за първи път от януари 2022 г. насам. Повечето икономисти обаче не смятат, че това представлява някакъв риск за пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 27.06.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още