fallback

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ са намалели

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в страната са спаднали с 5000

16:29 | 20.06.24 г.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, са намалели през миналата седмица, но пазарът на труда остава стабилен, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в страната са спаднали с 5000 до сезонно изгладените 238 000 за седмицата, приключила на 15 юни, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Това изтри скока от предходната седмица, който доведе до увеличаване на заявленията до 10-месечен връх.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 235 000 молби през последната седмица.

Инерцията на пазара на труда отслабва заедно с цялостната икономика след повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв с 525 базисни пункта от 2022 г. насам с цел укротяване на инфлацията. Разхлабването на условията на пазара на труда доведе до затихване на инфлационния натиск и запазване на възможността за намаляване на лихвените проценти през тази година.

Централната банка на САЩ поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50% от юли миналата година.

Данните за молбите за помощи обхващат периода, през който правителството е анкетирало работодателите за компонента на заплатите извън селскостопанския сектор в доклада за заетостта през юни.

Равнището на безработица в САЩ се повиши до 4% през май за първи път от януари 2022 г. насам на фона на признаци, че съкратените работници може би трудно намират нова работа.

Данните през следващата седмица за броя на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица, биха могли да дадат повече яснота за състоянието на пазара на труда през юни. През седмицата, приключваща на 8 юни, т.нар. продължаващи молби са се повишили до сезонно изгладените 1,828 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още