IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискриминацията към ЛГБТИ+ общността ощетява БВП на България с до 4,9 млрд. долара

БВП на България може да нарасне с до 5% при равноправие на ЛГБТИ общността, показва доклад на ИПИ

17:00 | 13.06.24 г. 10
Снимка: Фондация GLAS
Снимка: Фондация GLAS

България губи между 2,4 и 4,9 млрд. долара допълнителен БВП на година заради дискриминацията спрямо ЛГБТИ+ хората. Това показват данните от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по поръчка на фондация GLAS и представен по време на бизнес форум по повод София Прайд. БВП на човек от населението у нас би бил между 16,2 и 16,6 хил. долара, ако България осигуряваше равноправие на ЛГБТИ+ хората, вместо 15,9 хил. долара, каквато е оценката на МВФ за БВП на страната за 2023 г.

При пълно приемане на общността брутният вътрешен продукт на страната може да е с между 2,5% и 5% по-висок.

Според анализа на ИПИ дискриминацията срещу ЛГБТИ+ намалява и потенциалния размер на преките чуждестранни инвестиции в страната с 9-15%, или между 2,5 и 4,3 млрд. евро към 2022 г.

Отхвърлянето и дискриминацията са сред ключовите фактори и за емиграция от страната за ЛГБТИ+ хората и промяна само в тази посока би довела до ръст на населението с между 3-5 хил. души годишно.

Щетите, които нанася дискриминацията

Подобряването на средата за ЛГБТИ+ има възможност да повиши броя на работниците и добавената стойност в професионалните, управленските и т.нар. креативни индустрии. Оцененият потенциален ефект върху заетостта в с до 21 хиляди нови заети, а върху добавената стойност – до 350 млн. лв., става ясно от доклада.

Дискриминацията на работното място има пряко отражение върху производителността на труда на заетите. Оценката на анализа разкрива потенциал за повишаване на добавената стойност на ЛГБТИ+ служители в България с почти 10 хил. лв. годишно, а на производителността на труда в икономиката като цяло – с до 1,8%. Същевременно премахването на дискриминацията при наемане има потенциал да повиши броя на работещите с 28-57 хил. души, а коефициента на заетост – с 0,7-1,4 процентни пункта.

Източник: ИПИ, по данни от НСИ Източник: ИПИ, по данни от НСИ

Дискриминацията на ЛГБТИ+ хората нанася щети и на туризма. Според доклада, ако България бъде възприемана като отворена и безопасна за общността страна, това може да донесе допълнителни приходи от 184 млн. лв. на туристическия сектор. Страната губи почти 380 хиляди потенциални туристи, които се насочват към други дестинации.

Приемането на ЛГБТИ+ има установена връзка и с потенциала за иновации. Анализът сочи, че при пълно премахване на дискриминация България може да повиши индекса си на икономическа сложност (често ползвана мярка за иновационен потенциал и високотехнологично развитие) до равнища, близки до средноевропейските.

Как компаниите третират ЛГБТИ+ служителите

Анализът на ИПИ обхваща и отношението към работещите в стоте най-големи компании в страната. Оказва се, че в едва 9% от тях има конкретни дейности, насочени към общността, а 19% осъждат изрично дискриминацията. За сметка на това в мнозинството от фирмите – 70%, няма спомената политика или подкрепа за ЛГБТИ+ общността.

Източник: ИПИ Източник: ИПИ

Частните компании обръщат по-голямо внимание на дейностите за корпоративна социална отговорност и странични от основната им дейност начинания, докато в държавните компании такива политики и дейности като цяло няма. В това число попадат големи публични институции като Българските държавни железници, Български пощи, болници. Повечето компании, които имат специални политики и дейности, са международни, но в повече от половината социалното включване е ограничено до равнопоставеност на жените и мъжете.

Застой на много ниско ниво

Прегледът на международните индекси за оценка на ЛГБТИ+ права показва, че България се класира на едно от последните в Европа (или дори на последното място) по отношение приемането на общността от страна на обществото. Наблюдаваните тенденции също не са особено окуражителни, тъй като липсват индикатори, които да сочат към съществено подобрение на средата или на общественото мнение през последното десетилетие. Най-подходящото описание на настоящото състояние на правата и приемането на ЛГБТИ+ хората в страната е „застой“, при това застой на много ниско ниво на развитие, отчитат експертите от ИПИ.

Икономистите отбелязват, че през миналата година парламентът е приел важни изменения в Наказателния кодекс, които наказват по-строго престъпленията, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалия. Въпреки това българското законодателство в голямата си част остава ретроградно по отношение правата на ЛГБТИ+ общността. Все още липсва правна регламентация на личните и семейни отношения на хомосексуални двойки, т.е. държавата все още ги третира неравноправно, като препятства и признаването на фактически еднополов брак и на законно сключен в друга държава брак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
Vergil1975
преди 2 седмици
До: ЛъчоБаш заради *** са развити западните държави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 3
onezero007
преди 2 седмици
Някои неща не се измерват в пари, да си ги задържат и нека тия "инвестиции" отидат в гей дестинациите. Не чв има нещо вярно в тези цифри де. По-скоро е обратното - който удържи и запази нормалността ще привлече качествена негейска работна ръка от там където властва новото нормално, и в България това вече се случва. А за туризма направо е смешка - за всеки гей турист ще изгонят поне трима дето не са. Грантояди без работа са писали тоя пасквил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 25
earth1225
преди 2 седмици
Абсолютно споделям мнението на Лъчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 58
Лъчо
преди 2 седмици
Колкото и да се хейти. За жалост всичко написано в статията е истина. За това държавите на запад са развити, а ние все догонваме. Хората си живеят щастливо забавляват се и на никой не му пука кой какъв е. Важно е да си върши работата. От провинцията избягаха хиляди Млади и умни хора ,защото са подигравани ,бити и обиждани. Сега си живеят и развиват на Запад. Проклинат родината си и родните си градове . Където сега властват циг.....те . И пакистанците . Явно това е била целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 52 rate down comment 4
penman
преди 2 седмици
От много години следя безсмислената дейност на тези пишман икономисти, но с тази си статия могат да спечелят приз за "*** на годината".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 59 rate down comment 4
duzo
преди 2 седмици
Дискриминацията към наркопроизводителите, нарковносителите и разпространителите ще вдигне БВП с още 10млрд,Дискриминацията към Индустрията за детска порнография с още 7-8млрд?!?!Ми, то ако вземем да се отървем от тия дискриминации току виж сме изпреварили Швейцария. Не знам как ще поемем толкова благополучие :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 22
khao
преди 2 седмици
До: RoyBatty ще има, спокойно... от началото на седмицата тук се пишат статии само за вас :D:D ... иначе статията наистина е малоууумна, реално за това е публикувана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 59 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 седмици
Статия - Шампион по маллоуммие за последните 3 години!!! Тиквен медал от мен! Пееррасси, Сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 62 rate down comment 6
RoyBatty
преди 2 седмици
Велика статия! Искаме още по темата! Също така не разбрах ако 10% от българите станат ЛГБ.. колко ще нарастне БВП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 63 rate down comment 5
vasp
преди 2 седмици
Боже , с какви глупости се занимават в ИПИ ... че и заплати получават .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още