fallback

Безработицата във Великобритания неочаквано се повишава до над 2-годишен връх

Редовното увеличение на заплатите се задържа на ниво от 6%, малко под очакванията

09:58 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Обединеното кралство неочаквано се повиши до най-високото си ниво от над две години и половина насам. В същото време и ръстът на заплатите се задържа на високо ниво, което усложнява решението на Английската централна банка за това кога да намали лихвените проценти, пише Bloomberg.

Безработицата в страната се е повишила до 4,4% през трите месеца до април, което е най-голямото покачване от средата на 2021 г., съобщи във вторник Националната статистическа служба.

Редовното увеличение на заплатите се задържа на ниво от 6%, вместо да се покачи до 6,1%, както очакваха икономистите, сочат публикуваните днес данни.

„Данните продължават да показват признаци, че пазарът на труда може да се охлажда, като броят на свободните работни места все още намалява, а безработицата се увеличава, въпреки че ръстът на доходите остава сравнително силен“, заявиха от статистическата служба.

Финансовите пазари все повече снижават залозите централната банка на Обединеното кралство да предприеме ход към намаляване на лихвените проценти на следващите си заседания, тъй като централните банкери се притесняват, че упоритият ръст на заплатите ще стимулира покачването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още