fallback

Конкуренцията за младите таланти става все по-ожесточена, смята експерт

Иновативна платформа свързва младите хора с работодатели

22:30 | 16.05.24 г. 1

Нова платформа помага на поколението Z да си намери работа чрез състезания и практически казуси, каза Тодор Янкулов, основател на @-GORA, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Целта й е да свързва младите таланти с работодатели, като се фокусира специално върху младите, като предоставя възможност да се публикуват казуси или задачи от работодателите, за да тестват потенциалните бъдещи служители.

Този подход дава възможност на работодателите да установят начина на мислене на кандидатите. На следващ етап в платформата ще се добави механизъм, който ще носи точки и нива на младите хора, когато отбелязват постиженията си като публикувана статия, завършен стаж и други разработки, уточни гостът в предаването. 

В рамките на следващите 5 или 10 години Gen-Z (поколението Z) ще са хората, които ще определят обществото, в което живеем и начина, по който функционира. А именно това поколение е родено изцяло в дигиталния свят - то не познава света без социални мрежи и дигитални устройства. Това прави живота на хората от това поколение по-динамичен с бързо сменяща се информация, отбеляза събеседникът.

Фокусът на платформата не е само върху технологичния сектор, а обхваща различни професии и сектори.

Гостът сподели, че в момента се наблюдава голям глад за кадри във всички области, дори и в ИТ сектора. Но най-голям е недостигът на работна ръка в по-нискотехнологичните браншове. Тук голям фактор е именно демографският проблем в България и Европа, като конкуренцията за младите става все по-ожесточена.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 16.05.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още