fallback

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват повече от очакваното

Те са се свили с 11 000 до сезонно изгладените 211 000 броя за седмицата

17:14 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Броят на американците, подали първоначални молби за обезщетения за безработица, е спаднал повече от очакваното през миналата седмица. Това става ясно от публикувани днес данни на Министерството на труда, цитирани от Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ са намалели с 11 000 до сезонно изгладените 211 000 броя за седмицата, приключила на 6 април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха брой от общо 215 000 молби за помощи през последната седмица.

Заявленията за помощи обаче обикновено са колебливи по това време на годината заради Великден, Пасха и пролетните ваканции на държавните училища, чието време се променя всяка година.

Пазарът на труда остава устойчив въпреки повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв на стойност 525 базисни пункта от март 2022 г. насам с цел укротяване на инфлацията. Ръстът на работните места се ускори през март, а равнището на безработица се понижи до 3,8% от 3,9% през февруари. Това допринася за поддържането на ускорена инфлация чрез по-високите цени на услугите.

Силата на пазара на труда и упорито забързаната инфлация принудиха финансовите пазари да отложат очакванията си за първото понижение на лихвите от страна на централната банка на САЩ от юни за септември. Протоколът от заседанието на ФЕД от 19-20 март показа, че централните банкери се притесняват, че напредъкът по отношение на инфлацията може да е спрял.

Броят на хората, получаващи помощи след първата седмица на безработица, се е увеличил с 28 000 до 1,817 млн. души през седмицата, приключваща на 30 март, сочат още последните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 11.04.24 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още