fallback

Ръстът на работните места в САЩ през октомври е по-слаб от очакваното

Най-много позиции са открити в сектора на хотелиерството и отдиха, сочат данни на ADP

16:56 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компаниите в САЩ са добавили по-малко работни места от прогнозите през октомври, което показва, че търсенето на работници започва да намалява, пише Bloomberg.

Според данните, публикувани в сряда от Изследователския институт ADP в сътрудничество със Станфордската лаборатория за цифрова икономика, новите работни места в частния сектор са се увеличили със 113 хил., след като през септември бе отчетен най-слабият им ръст през последните две години. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 150 хил. позиции.

Ръстът на заетостта и заплатите се забавя през октомври. Графика: Bloomberg

Тези места са разпределени в различни по големина предприятия и отрасли, като водещи са секторът на образованието и здравните услуги, както и търговията и транспортът. Отдихът и хотелиерството, които спомогнаха за възстановяването след пандемията, са добавили най-малко позиции от началото на 2022 г. насам.

Компаниите в сектора на професионалните и бизнес услугите са намалили броя на работните места, докато всички региони с изключение на Средния запад регистрират ръст на позициите.

Докладът, особено ако бъде съпоставен с данните от предходния месец, подсказва, че пазарът на труда започва да се охлажда по-осезаемо. Въпреки че безработицата остава ниска, а заплатите продължават да се увеличават със стабилни темпове, работодателите започват да наемат все по-малко служители, тъй като пазарът на труда отстъпва от върховете, достигнати по време на пандемията.

Данните на ADP отчетоха допълнително забавяне на растежа на заплатите. Според него средното увеличение на възнагражденията на работниците, които са останали на работа, е 5,7% през октомври спрямо предходната година. При служителите, които са сменили работата си, се наблюдава ръст от 8,4%. И в двата случая темпът на увеличение е бил най-бавният от 2021 г. насам.

"Нито една индустрия не доминираше в наемането на персонал този месец, а големите увеличения на заплатите след пандемията изглежда остават в миналото", твърди Нела Ричардсън, главен икономист в ADP. "Като цяло данните за октомври показват една добре обмислена картина на заетостта. И макар че пазарът на труда се забави, това все още е достатъчно, за да се запазят потребителските разходи силни", допълва тя.

Представителите на Федералния резерв обръщат голямо внимание на заплатите, тъй като те обикновено се движат успоредно с инфлацията. Макар че преобладават очакванията, че централните банкери ще оставят лихвите на същото равнище, като обявят решението си по-късно в сряда, едно трайно повторно ускорение на инфлационния натиск рискува да ги насочи към допълнително повишение на лихвите през следващите месеци.

Отделни данни тази седмица ще дадат допълнителна информация за посоката, в която се движи пазарът на труда в САЩ. Докладът на Министерството на труда за работните места, който ще бъде публикуван в петък, се очаква да покаже, че частните работодатели са увеличили броя на позициите с около 150 хил. през октомври.

Докладът на ADP се основава на данни за работните места на повече от 25 млн. служители в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 01.11.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още