fallback

Заетостта в САЩ се е увеличила през септември, а с нея и шансовете за нови лихвени повишения

Броят на свободните работни позиции извън селскостопанския сектор на САЩ е нараснал с 336 хил.

17:52 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Заетостта в САЩ неочаквано се е увеличила през септември, при това най-силно от началото на годината, откроявайки стабилен пазар на труда и по-високи шансове за ново увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Работните места извън селскостопанския сектор в страната са се увеличили с 336 хил. през септември, след значителни корекции във възходяща посока през предходните два месеца, показват данните на Бюрото по трудова статистика от петък. Равнището на безработицата е останало стабилно - 3,8%, а заплатите са се увеличили с умерен темп.

Изненадващата динамика на пазара на труда подсказва, че компаниите остават сигурни в своите перспективи за продажби. Въпреки че темпът на наемане се е забавил спрямо миналата година, неговата стабилност остава ключов фактор, стимулиращ разходите на домакинствата и икономиката като цяло.

Според Фед обаче силата на пазара на труда е пречка за напредъка му в забавянето на инфлацията. Правителствените данни, заедно с други резултати, като например скорошният ръст на свободните работни места, подкрепят идеята за повишаване на лихвите, които вече са на 22-годишен връх, с още четвърт пункт до края на годината.

Наемането на нови служители през септември също е било сравнително мащабно, което се дължи главно на увеличения в сектора на отдиха и хотелиерството, здравеопазването, професионалните и бизнес услугите. Броят на работните места в публичния сектор също е нараснал.

Средните почасови възнаграждения са се увеличили с 0,2% миналия месец и са нараснали с 4,2% спрямо година по-рано, което е най-малкото годишно увеличение от средата на 2021 г. насам. Средната продължителност на работната седмица е останала стабилна с 34,4 часа.

Несъответствието между търсенето и предлагането на работна ръка се балансира по-добре отчасти заради по-силното участие в работната сила през последните месеци. Въпреки това коефициентът на участие, или делът на населението, което работи или активно си търси работа е останал стабилен миналия месец.

Като погледнем назад във времето, данните за новите работни позиции през септември може да изглеждат малко странни, предвид факта, че бюрото по трудова статистика на САЩ трябва да ги коригира, като отрази съкращенията от края на лятото в сектора на отдиха и хотелиерството и увеличеното наемане, свързано с началото на новата учебна година.

Въпреки че в доклада от петък нямаше забележим спад заради стачките наскоро, последиците от тях вероятно ще се отразят на октомврийския доклад. Очаква се работните места да понесат най-сериозен удар от безпрецедентната стачка на автомобилните работници срещу дългогодишните производители на автомобили в Детройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 06.10.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още