fallback

Японската централна банка има причина да остане предпазлива – заплатите нарастват бавно

С ниво от 1,1% ръстът на възнагражденията през август е останал под прогнозирания

12:15 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Заплатите на японските работници са нараснали по-слабо от очакваното през август, затвърждавайки позицията на Японската централна банка ЯЦБ), че е необходимо да изчака допълнителни признаци за стабилност на пазара на труда, преди да започне да нормализира паричната си политика, пише Bloomberg.

Нетните доходи на работниците са нараснали с 1,1% през август спрямо предходната година, което съвпада и с ревизирания темп на растеж от предходния месец, съобщи в петък Министерството на труда. Резултатът се размина с очакванията за ръст от 1,5%.

Отделни данни показаха, че разходите на японските домакинства са спаднали спрямо нивата си от предходната година за шести пореден месец – още един знак, че намаляващите реални заплати оказват влияние върху апетита за покупки на потребителите. Въпреки това има признаци, че тенденцията за влошаването на разходите се променя, тъй като спадът им е най-малкият такъв от март насам.

Слабият растеж на заплатите не помага на централната банка в стремежа ѝ да постигне подходящ цикъл на растеж за заплатите и цените - предпоставка за нормализиране на паричната ѝ политика. По-високите възнаграждения също са основен приоритет в политиката на премиера Фумио Кишида.

„Днешните данни показват, че ЯЦБ не е в позиция, в която силното потребление е предпоставка за преминаването към нормална парична политика преди преговорите за заплатите следващата пролет“, заяви Тору Суехиро, главен икономист в Daiwa Securities. „Причината е, че растежът на заплатите продължава да изостава спрямо инфлацията“.

Реалните доходи са намалели за 17-и пореден месец, надхвърляйки очакванията на икономистите за спад от 2,5% през август. Резултатът показва, че ръстът на заплатите все още не е в синхрон с този на цените. По-рано този месец стана ясно, че инфлацията в Токио, водещ индикатор за тенденциите в цялата страна, се е забавила през септември, но е останала доста над целта на ЯЦБ за 2%.

Министър-председателят Кишида се стреми да подпомага растежа на заплатите, като същевременно облекчава въздействието на инфлацията върху домакинствата и бизнеса. Тази седмица той обеща да запази подема при заплатите по време на необичайната си поява на срещата на японската конфедерация на профсъюзите.

Според доклад на Kyodo Кишида обмисля да използва резервите, заделени по време на пандемията, за да насърчи компаниите да увеличат заплатите.

Данните от петък също бяха разочароващи, като се има предвид, че силните резултати от тазгодишните преговори за заплатите вече вероятно са отразени в тях до голяма степен. Работниците в някои фирми са си спечелили исторически увеличения на заплатите от 3,58% по-рано тази година, а повече от 80% от тях се очаква да бъдат прибавени към възнагражденията им до средата на август, показва доклад на ЯЦБ

Пазарът вече насочва вниманието си към следващия етап от годишните преговори за заплатите, които скоро ще започнат с обявяването на целите за повишаване на заплатите от синдикатите. Профсъюзите на големи компании, които биха могли да извоюват тези промени, вероятно ще започнат да разкриват исканията си за възнагражденията към края на тази година.

„На ЯЦБ ѝ остава задачата да прецени дали растежът на заплатите ще остане непроменен, или ще се ускори допълнително“, заяви Коя Миямае, старши икономист в SMBC Nikko Securities. Централните банкери не трябва да чакат резултатите от преговорите за заплатите през следващата пролет, за да направят оценката си, „а трябва да продължат да следят как се развива ситуацията до края на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 06.10.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още