fallback

Частни компании в САЩ са разкрили най-малко свободни позиции от над 2 г.

Средното увеличение на заплатите на работниците също е намаляло през септември

17:11 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските компании са добавили най-малко работни места от началото на 2021 г. насам през септември, а ръстът на заплатите се забави, сигнализирайки да по-слабо търсене на работна ръка в някои индустрии, пише Bloomberg.

Работните позиции в частния сектор са се увеличили с 89 хил. миналия месец, след като броят им достигна 180 хил. през август, сочат данни, публикувани в сряда от института ADP в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab.

Броят на добавените работни места в САЩ по сектори през септември. Графика: ADP/Bloomberg

Резултатът изостава от всички прогнози на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Хотелиерството и отдихът допринесоха за увеличението през септември, компенсирайки загубата на работни места в сферата на професионалните и бизнес услугите, производство, търговията и транспорта. Големите компании намалиха броя на работните места.

Докладът допълва доказателствата за допълнително охлаждане на пазара на труда, което играе важна роля в стимулирането на потребителските разходи и впоследствие на икономиката. Някои работодатели ограничават наемането на служители на фона на упорито високата инфлация и по-високите разходи за заеми.

„Виждаме рязко намаление на работните места този месец“, сподели Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, в изявление. „Освен това сме свидетели и на стабилен спад на заплатите през последните 12 месеца.“

Работниците, които са останали на работата си, са получили средно увеличение на заплатата от 5,9%  през септември спрямо предходната година, сочат данни на ADP, като това е най-малкото повишение от две години насам. За тези, които са сменили работата си, средното увеличение от 9% на годишното заплащане през септември е най-ниското от юни 2021 г. насам

Въпреки че през последните няколко години служителите се радват на стабилен ръст на заплатите, темпът, с който заплащането се увеличава вече започва да се охлажда на фона на по-високото участие в работната сила.

Фирми с поне 500 служители са съкратили 83 хил. работни места миналия месец, което е вторият най-голям спад в броя им от началото на пандемията насам. Всички региони с изключение на южния са увеличили персонала си през септември.

Докладът за работните места на правителството в петък се очаква да отчете ръст от 155 хил. позиции в частния сектор през септември. Резултатът от проучването на ADP обаче не може да послужи като прогноза за данните на Бюрото по трудова статистика.

„Като оставим настрана слабата връзка между докладите на ADP и Бюрото по трудова статистика на САЩ, данните на ADP наистина отчитат умерена тенденция на растеж на работните места през последните месеци, което според нас е се доближава максимално до това, което би трябвало да се случва на пазара на труда“, Даниел Силвър, икономист в JPMorgan Chase & Co., коментира в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още