fallback

Пазарът на труда в Австралия се справя добре с по-високите лихви

Броят на работните места се е увеличил с 64,9 хил., а безработицата останала стабилна през август

12:05 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Броят на работните места в Австралия е нараснал през август след изненадващ спад миналия месец, докато безработицата се е задържала на същото ниво, което е знак, че пазарът на труда успява да се справи с 12-те увеличения на лихвите на Австралийската централна банка, съобщава Bloomberg.

Икономиката е добавила 64,9 хил. нови работни позиции през август спрямо юли, голяма част от които са на непълно работно време, в сравнение с прогнозите за ръст от 25 хил. места, показват данните на статистическата служба на Австралия в четвъртък. Безработицата е останала на ниво от 3,7%, на фона на увеличилата се работна сила, като от юни 2022 г. насам тя се се движи в диапазона от 3,4% до 3,7% .

Безработицата в Австралия успява да остане стабилна въпреки високите лихви. Графика: Bloomberg

„По-голямата част от растежа при работните места се дължи на позициите на непълно работно време, а спадът в отработените часове през месеца отнема част от впечатляващия ефект на доклада“, коментира Адам Бойтън, ръководител на отдела за икономиката на Австралия в ANZ Bank, който очаква, че централната банка на страната ще направи продължителна пауза в затягането. „Пазарът на труда все още е много силен, но се наблюдават признаци на отслабване“, посочва той.

Австралийската централна банка остави лихвите на ниво от 4,1% за трети пореден месец през септември, което разедини икономистите и пазарите по отношение на прогнозите за паричната политика. Първите очакват още едно увеличение до 4,35% през ноември, докато трейдърите предполагат, че лихвите вече са достигнали своя пик, тъй като инфлацията изглежда се забавя към целта на Австралийската централна банка от 2-3%.

Данните от четвъртък показаха, че годишният ръст на работните места се е забавил до 3% от 3,1% в началото на годината. Икономистите очакват темпът, с който заетостта нараства да се забави още повече, като прогнозите сочат ниво от 4,5% за безработицата през следващата година.

Според икономисти има риск пазарът на труда да остане затегнат. Собственият показател на пазара на труда на ANZ в момента показва само „много бавна тенденция към повишаване“ на нивото на безработица, твърди Бойтън, позовавайки се на скорошни данни, които отчитат ръст на обявите за работа.

Докладът от четвъртък показа още, че степента на участие на работната сила се е увеличила до 67%. Броят на заетите на пълно работно време се е увеличил с 2,8 хил. души, докато служителите на непълно работно време са станали с 62,1 хил. души повече.

Данните също потвърждават очакванията, че Австралия ще избегне инфлационната спирала заплати-цени, наблюдавана в много развити икономики, като годишното увеличение на заплатите в момента е 3,6% и се очаква да се увеличи до най-много 4%.

„Най-забележителният индикатор в тези резултати е най-високото ниво на участие на работната сила за всички времена и това показва гъвкавост на пазара на труда, която би трябвало да намали исканията на работниците за заплати по-високи заплати“, смята Дуифор Еванс, ръководител на макростратегията за APAC в State Street Global Markets. „Едва ли тези данни ще накарат Австралийската централна банка да промени позицията си“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още