fallback

Великобритания е издала рекорден брой визи, за да запълни недостига на работна ръка

Тъй като работодателите не успяват да запълнят над 1 млн. позиции, правителството отговори, разширявайки списъка с професии в недостиг

20:43 | 24.08.23 г. 3

Рекордните 321 хил. визи са били издадени на мигранти за работа във Великобритания през годината до юни, тъй като работодателите търсят хора извън страната заради продължаващия недостиг на работна ръка, предава Bloomberg, базирайки се на официални данни.

Данни на Министерство на вътрешните работи показват колко зависима остава Великобритания от чуждестранните работници 2 години и половина, след като имиграционният режим след Brexit влезе в сила. Броят на издадените работни визи е бил с 45% по-висок на годишна база.

Над една трета от общия брой – 121 290, са визи тип „здравеопазване и грижи“ (157% увеличение на годишна база), тъй като Великобритания изпитва трудности да задоволи нуждите си от служители в Националната здравна служба и доставчиците на медицински грижи. Индийските и нигерийските граждани формират най-голям дял.

Тъй като работодателите не успяват да запълнят над 1 млн. позиции, правителството отговори, разширявайки списъка с професии в недостиг – системата си за освобождаване от визови правила, за да улесни привличането на работници в страната.

Растящата миграция обаче се превърна в политическо главоболие за премиера Риши Сунак предвид обещанието консерваторското правителство да поеме контрола над британските граници след референдума през 2016 г. за излизане от Европейския съюз.

През 2022 г. нетната миграция удари рекордните 606 хил. души. Визовите данни на Министерство на вътрешните работи не са сравними, тъй като включват краткосрочни работници и не включват емиграцията.

Една от причините за миналогодишния ръст в миграцията бе увеличения брой студентски визи. Броят на чуждестранните студенти скача отново – с 23% през годината до юни до 498 626 души, като до голяма степен те идват от Индия и Китай.

Визи за зависими лица

Друг проблем са визите за зависими лица, т.е. за членове на семействата на работници и студенти. Те почти са се удвоили до 372 хиляди по последни данни. Работниците са довели 218 хил. зависими лица, а студентите – 154 хиляди.

Включително зависимите лица броят на визите, предоставени на чуждестранни работници и студенти, възлиза на 1,2 млн. през годината до юни – спрямо 820 хиляди година по-рано.

За да намали броя, вътрешното министерство заяви през май, че планира да не позволява на международни студенти да водят семействата си със себе си, освен ако не са част от следдипломни курсове, определени като изследователски програми.

„Това са изобличаващи цифри и ярко напомняне за мащаба на неуспеха на правителството да контролира, да не говорим да намали, имиграцията“, казва Алп Мехмет, председател на лобистката група Migration Watch UK.

„Без съмнение обществеността ще има предвид това плачевно представяне на следващите избори“, добавя той.

Отделни данни на Министерството на труда и пенсиите показват, че броят на чужденците, които са се регистрирали за национален осигурителен номер, за да работят или учат в Обединеното кралство, е скочил до 1,1 млн. през годината до юни спрямо 880 000 година по-рано. Това е най-високото им ниво от началото на записването на данните през 2002 г.

Всички с изключение на 130 хил. от тях са от страни извън ЕС, което подчертава забележителната промяна в мигрантската работна сила, откакто Обединеното кралство е член на блока.

Джонатан Портес, професор по икономика в King’s College London, казва: „Голямата картина е, че миграционната система след Brexit продължава да работи на две смени: миграция от ЕС към държави извън ЕС; и от сектори, които са се възползвали от свободното движение, към сектори, в които работниците отговарят на изискванията на новата система“.

„Като цяло това означава, че миграцията вероятно ще бъде по-квалифицирана и по-високо платена, но и по-малко гъвкава, пазарно ориентирана и реагираща на търсенето. Дългосрочното въздействие върху здравето на икономиката на Великобритания остава несигурно“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 24.08.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още