fallback

Американците искат годишна заплата от почти 80 хил. долара, за да започнат нова работа

Очакванията за заплащането на жените са нараснали два пъти по-бързо от тези на мъжете през миналата година

20:55 | 21.08.23 г. 4

Базовата заплата за американските служители е нараснала до рекорден връх от близо 79 хил. долара, сочи допитване на Федералния резерв в Ню Йорк, публикувано в понеделник. То установи също, че исканията за заплащане на жените нарастват два пъти по-бързо от тези на мъжете, предава Bloomberg.

Средната резервационна заплата, най-ниското годишно заплащане, което служителите биха приели, за да започнат нова работа, е нараснала до 78 645 долара през юли, сочат данните от допитването за очакванията на потребителите на Фед в Ню Йорк. Това е ръст спрямо около 72 900 долара по-рано и 69 хил. долара през юли 2021 г.

Очакванията за заплащането сред жените в трудовата сила са нараснали с 11% през миналата година, два пъти по-бързо в сравнение с мъжете, показва допитването. Въпреки това има значителна пропаст между половете, когато става дума за приемлива заплата. За мъжете средната резервационна заплата е 91 хил. долара, а за жените – с 25 хил. долара по-малко.

Жените са увеличили очакваното си заплащане с 11% през миналата година. Графика: Bloomberg LP

Служителите, които са завършили колеж, сега очакват годишна заплата от 98 600 долара, за да приемат нова работа, спрямо средно 63 300 долара за тези, които нямат колежанско образование.

Новият връх в резервационното заплащане е достигнат, след като миналия месец американските работодатели прибавиха 187 хил. нови работни места след сходно увеличение през юни. Безработицата от 3,5% е близо до най-ниското си ниво от десетилетия, а средното почасово заплащане се е повишило с 4,4 на сто през юни спрямо година по-рано.

Ранно пенсиониране?

Но има признаци, че пазарът на труда се забавя. Допитването на Фед е установило, че средните очаквания за получаване на няколко предложения за работа в идните четири месеца са намалели до 20,6% спрямо 25,7% година по-рано.

Лоша новина за работодателите в данните на Фед е, че американските служители все повече виждат перспективи за ранно пенсиониране, а това означава, че наборът на служители може да се свие.

Средните очаквания на участниците да работят след 62-годишна възраст са намалели до 47,7% спрямо 48,8% през юли 2022 г., най-ниското ниво на показателя от началото на допитванията през март 2014 г. и спад с над един процентен пункт през последната година. Цифрата намалява след COVID.

Средната очаквана вероятност за работа след 62-годишна възраст е намаляла до най-ниското ниво на показателя от началото на допитването през 2014 г. Графика: Bloomberg LP

Данните може да показват, че по-възрастните хора смятат трудовия пазар за непривлекателен или че пандемията е накарала повече от тях да обмислят пенсиониране.

Резервационната заплата за хора, чиито доходи на домакинството са под 60 хил. долара на година, достигна връхна точка една година след като COVID-19 беше обявен за пандемия – около 50 800 долара, след което намаля с над 3000 долара, докато цифрата за хората с по-високи доходи продължи да расте.

Участниците с високи доходи продължават да очакват по-голямо заплащане. Графика: Bloomberg LP

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 21.08.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още