fallback

Промени в Кодекса на труда регламентират комуникацията между работодател и служители от разстояние

Работното място и други специфики ще се уточняват в индивидуалния трудов договор

14:45 | 12.08.23 г. 1

Служителите, които работят от разстояние, няма да са длъжни да комуникират чрез електронни съобщения с работодателите си в извънработно време, освен ако това не е необходимо.

Такава промяна се предлага от Министерството на труда и социалната политика в Кодекса на труда. Текстовете, които обхващат и отчитането на отработеното време, са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg, като консултацията ще продължи до 11 септември.

„Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмична почивка, освен когато в индивидуалния и/или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо“, гласят текстовете.

Мястото и периодите на работата от разстояние се предвижда да се определят с индивидуалния трудов договор, посочва се още в новите текстове.

Характеристики на работното място и отчитане на работното време

Работникът и служителят, който извършва работа от разстояние, е длъжен да предостави на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за извършване на работа от разстояние, предвиждат още поправките. Мястото, на което ще се извършва работата от разстояние, трябва да отговаря на всички правила за безопасност.

Служителите ще предоставят и писмена информация за характеристиките на отдалеченото работно място на работодателите си, както и да ги уведомяват за всяка трудова злополука на това място.

Когато възлагането и отчитането на работата от разстояние е чрез информационна система, работодателят осигурява на работника или служителя писмена информация за вида и обема на свързаните с работата данни, които се събират, обработват и съхраняват в нея, предвиждат още промените в основния трудов закон.

Действително отработеното време може да се отчита и чрез автоматизирана система за отчитане на работното време. Работодателят е длъжен       , при поискване, да предостави на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, достъп до данните в системата за отработеното от него работно време, посочва се в промените.

Изпълнителите гарантират солидарно изплащането на възнаграждения на служители и работници на подизпълнители

Съгласно предложените промени основните изпълнители по договори за услуги ще гарантират солидарно изплащането на трудовите възнаграждения на работници и служители на подизпълнители. Отговорността на изпълнителя се ограничава до правата на работника или служителя, произтичащи от договорните отношения между изпълнителя и работодателя, предвиждат новите текстове.

Споровете между работника или служителя и изпълнителя, на който работодателят е пряк изпълнител, относно гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение ще се квалифицират като трудови съгласно поправките в Кодекса на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 12.08.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още