fallback

Р. Радуйкова: Четиридневната работна седмица неформално съществува отдавна у нас

Гъвкавостта, която се предлага от всички компании, я има отдавна, коментира съоснователката на Multispace

14:08 | 01.05.23 г.

Четиридневната работна седмица неформално съществува отдавна у нас, формално – вероятно ще се случи в далечно бъдеще. Това заяви Рамона Радуйкова, съосновател на Multispace (платформа за гъвкава работна среда) и на Devsense (компания за технологичен подбор), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гъвкавостта, която се предлага от всички компании, я има отдавна, въпрос на отговорност към работодателя е, посочи тя.

Радуйкова разказа и за проекта на компанията Workation – работа плюс ваканция.

„Възможността хората да се откъснат от рутината и ежедневната среда ги вади от зоната на комфорт, което отключва по-различен тип мислене. Моделът може да е много гъвкав. Компанията може да прецени да е за няколко дни, дори да е на друг континент“, посочи тя. Някои компании решават да въведат различно работно време, след това да има занимания, с които екипът да се разнообрази.

„Разходите се покриват изцяло от компаниите, има го заложено в бюджетите им“, коментира Радуйкова.

Тя добави, че ако компанията прецени, че има нужда и че това ще усили продуктивността на всички служители, може да го направи ад хок.

По думите на Радуйкова все още няма конкретни цифри за увеличаване на продуктивността, защото този тип дейност започва да пробива в индустрията от миналата година. Според нея обаче тенденцията ще се засилва.

„Технологичният сектор е основен потребител на такъв тип услуги“, посочи тя.

Бизнес моделът на компанията е да печели се от комисионната, която се взима от собствениците на обекти, които се дават под наем, стана още ясно от разговора.

„Не може да се изключи човешкият елемент. Важно е да има приветлива страна и да се реагира на момента. Разчита се на човешкия фактор във всички локации и да има кой да съдейства на място“, заяви гостът.

Според Радуйкова навлизането на изкуствен интелект е изключително позитивно за бизнеса. „Много голяма част от рутинните процеси, които губят време ще са отрязани, спестени“, смята тя.

Цялото видео може да изгледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 01.05.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още