fallback

Кои пенсии ще бъдат осъвременени от 1 октомври?

Преизчисляват се всички пенсии, но по-новите няма да имат увеличение или то ще бъде символично, коментират бивши социални министри

12:08 | 29.09.22 г.

От 1 октомври ще бъдат преизчислени само пенсиите, свързани с трудова дейност. Има много пенсии, които не са обвързани с трудовия принос на човека и те няма да бъдат актуализирани. Това обясни бившият социален министър Иван Нейков по БНТ.

С актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. беше решено пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., да се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

По думите му разликата между стари и нови пенсии вече е стотици левове.

"Идеята първоначално е добра - да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото нарастване на заплатите се стигна до ситуация, в която разликата между стари и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа“, каза бившият социален министър Иван Нейков. 

Според него решението за повишението внася повече справедливост, но заедно с това ще има и разочарование поради непрофесионалната комуникация - тъй като хората са останали с впечатление, че всички пенсии ще бъдат увеличени.

„Решението за пенсиите от 1 октомври внася справедливост, но ще има и разочарование, защото хората са останали с впечатление, че всеки пенсионер ще види нов размер на своята пенсия, което не е така“, посочи Нейков. Все пак той уточни, че е по-добре едно неидеално решение, отколкото да няма никакво решение и социалната ножица да продължи да се отваря.

„Хората трябва да знаят, че самото актуализиране на пенсиите ще бъде направено служебно. Всеки един трябва да е спокоен, че ще бъде направена корекция, но дали ще получи увеличение, е друг въпрос“, подчерта Нейков.

Друг бивш социален министър - Христина Христова, също коментира, че след преизчислението на пенсиите от 1 октомври ще бъдат повишени реално само старите пенсии. „Ощетени пенсионери няма да има, но може би ще има разочаровани, защото само 36% от хората с пенсии ще получат увеличение“, посочи тя.

Христова уточни, че ще се преизчисляват всички пенсии, но тези, които са по-новите и са сметнати първоначално на по-високи средни доходи, няма да имат увеличение или ако имат, ще бъде символично.

По думите ѝ целта е да се намали разликата между пенсии, получени по-отдавна, и по-нови пенсии, за да бъдат при еднакви осигурителни условия.

Христова също оцени идеята като положителна, но отбеляза, че методиката се отличава от основния осигурителен принцип - пенсиите да бъдат в съответствие с осигурителния принос. Според нея инфлацията вече е изяла актуализирането на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 29.09.22 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още