fallback

Зеленски: Владимир Путин разбива обединението в БРИКС

Санкциите на Запада срещу Русия могат да сработят, ако Индия, Китай и Турция също ги спазват, смята украинският президент

14:21 | 28.10.24 г. 7

Срещата в Казан беше провал за БРИКС и показа, че организацията не е обединена, смята украинският президент Володимир Зеленски. Пред The Times of India той посочи, че причината за това е руският президент Владимир Путин и неговата политика за войната в Украйна.

"Мисля, че иска да раздели света на Запад и на БРИКС+ (страните от организацията и гостите в Казан, основно страните от Глобалния юг - б.р.), но това не му се отдаде по различни причини", каза още Зеленски. Той допълни, че позициите на Путин са непоследователни и той не е приел предложенията за мир в Украйна, базирани на предложенията на основните му партньори - Бразилия и Китай, защото предвиждат възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

"Затова и БРИКС не се получи", допълни още той.

Според много анализатори, базирайки се на заключителната декларация от срещата и водените разговори, руският президент не е получил подкрепата, на която се надяваше по няколко основни теми, включително и за войната в Украйна и създаване на единна валута на БРИКС. Путин дори показа в кулоарите на срещата хартиен макет на банкнота, която обаче не впечатли делегатите, включително и гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина.

Идеята за новата валута се оказа неприемлива за Китай, а страни като Индия и Южна Африка отказаха да се включат в противопоставянето на организацията срещу САЩ и Запада, коментират наблюдателите.

В своето интервю Зеленски критикува още визитата на генералния секретар на ООН в Казан и държавите, които се смятат за неутрални за конфликта. "Няма неутрални позиции по отношение на жертвата и на агресора, така е по време на война", смята украинският държавен глава и допълни, че неутралност във войната в Украйна е всъщност скрита подкрепа за Русия, защото тя е започнала войната и не желае да я прекрати.

Всички са заинтересовани да свърши войната

Всички лидери на света ще ви кажат, че са заинтересовани войната да свърши, но трябва спрат само да говорят, че искат мир, а да действат, коментира още Зеленски. Той смята големите икономики като Индия, както и организацията на 20-те най-големи икономики в света Г-20, могат да сложат край на войната, като спрат това, от което се захранва - парите от продажбата на енергоресурси и доставките на компоненти, използвани за производството на оръжия.

"Уверен съм, че 20-те големи икономики могат да поставят Путин на мястото му и да спрат войната", категоричен е Зеленски и отбеляза, че в момента Русия предлага евтини енергийни източници, но всеки, който държи на своята икономика, го избягва.  

За него санкциите на Запада срещу Русия могат да сработят, ако държави като Индия, Китай, Турция и други не помагат на Москва да ги избегне.

Ако политиката на САЩ за Украйна се промени след изборите на 5 ноември, ще ни бъде много трудно, призна още украинският президнент, но и посочи, че и без военната помощ на Запада в първите месеци на войната украинците са успели да блокират настъплението на руснаците. Освобождаването на териториите след това обаче не е било възможно без външната подкрепа.

Зеленски каза още, че Киев не желае замразяване на конфликта, защото това е голям риск за начало на трета война в Украйна. От думите му стана ясно, че иска да има оформена покана за членство в НАТО сега, за да не може след време членове на Алианса да се отметнат от обещанията си, че "бъдещето на Украйна е в НАТО".

"По време на война не можем да станем членове на НАТО и няма да настояваме за това по време на война", каза още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още