fallback

В екипа на Доналд Тръмп проблемът на НАТО се оказа Германия

Не искаме САЩ да са полицаят на света, а НАТО да зависи от нас, каза кандидатът за вицепрезидент Джейди Ванс

21:05 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

"Проблемът на НАТО е особено Германия, която трябва да плаща повече за отбрана и сигурност",  заяви кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс в интервю за NBC. Той беше категоричен, че "под управлението на (вицепрезидента на САЩ - б.р.) Камала Харис" НАТО е показала слабости.

"Това е разликата между двамата  - Доналд Тръмп иска НАТО да бъде силна, да останем в НАТО, но и нейните членове да плащат своите разходи за отбрана", каза още кандидатът за вицепрезидент и добави, че не иска САЩ да бъдат "полицая на света, а искаме НАТО да е съюз, който да не зависи от САЩ".

Още когато беше в Белия дом Доналд Тръмп заплашваше, че ще изтегли САЩ от НАТО,ако европейските партньори не започнат да изпълняват ангажиментите си към организацията и да увеличат разходите за отбрана до поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), каквито са изискванията на Алианса. Тогава той заявяваше, че организацията се крепи единствено на Вашингтон, а европейците не правят нищо за своята сигурност.

В последната година на Тръмп като президент на САЩ - 2020 година, само девет държави спазваха ангажиментите си за разходите за отбрана. След началото на войната в Украйна обаче картината се промени рязко и вече 23 държави от НАТО, включително и България, харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана. Конкретно в случая с Германия - Берлин през тази година отделя 2,1% от БВП за отбрана спрямо 1,5% през 2020 година, посочва Bloomberg.

Финансовият министър Кристиан Линднер коментира преди седмица, че страната ще продължи да се придържа към правилото на НАТО и през следващата година.

Съседите на Украйна рязко повишиха разходите си за отбрана. Полша например отдели 4,2% от БВП през 2024 година, а през 2025 година разходите ще бъдат рекордните малко над 43 млрд. долара, или това са 4,7% от БВП. 

Въпреки заплахите, които отправя, ако бъде избран Доналд Тръмп ще остави САЩ в НАТО, категоричен е кандидатът за вицепрезидент на републиканците.  "Ще останем в НАТО", отговори той на изричен въпрос с молба за отговор с "да"  или "не", зададен от водещата.

Джей Ди Ванс отказа да определи руския президент Владимир Путин като враг, амекрайки, че ще има нужда от сътрудничество с него "ако въобще искаме да прекратим войната в Украйна". Той прехвърли вината на предишни администрации на въпрос защо Тръмп като президент не е реагирал на анексирането на Крим от Русия. Най-голямата заплаха за САЩ, по думите му, е Китай.

Броени дни преди изборите в САЩ двамата кандидати за президент Доналд Тръмп и Камала Харис изглеждат с изравнени възможности да спечелят вота. В екипа на Харис включиха "тежката артилерия" и в кампанията силно участие взе бившата първа двойка - Барак и Мишел Обама, които имат силни позиции сред демократите.

В лагера на републиканците пък има разделение и преди дни американското издание на Politico написа, че бивши служители в адмнистрацията на Тръмп описват методите му като "фашистки" и "диктаторски". Сред тях е и бившият зам.-държавен секретар Сара Матюс.

Медийни публикации вече обърнаха внимание, че нито един от бившите президенти на републиканците не застана зад кандидатурата на Тръмп, както го направиха Обама и други популярни лица сред демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още