fallback

Анализатори: При 9 формации в парламента шансовете за правителство намаляват

Ще трябват между 3 и 4 формации за съставяне на правителство, посочват социолози

10:26 | 28.10.24 г. 6

При 9 формации в парламента шансовете за правителство намаляват. Ще бъде изключително сложно да се състави каквото ѝ да било управление, което да е по-авторитетно, солидно и по-професионално от сегашното служебно, коментираха пред bTV политолози и анализатори.

При обработени 98,30% СИК протоколи в РИК девет партии и коалиции влизат в новия парламент, като „Продължаваме промяната – Демократична България“ увеличава леко преднината си пред „Възраждане“ за второто място, макар разликата да остава малка. ГЕРБ-СДС твърдо са първа политическа сила на парламентарните избори с 26,46% от гласовете.

Според политическия анализатор Слави Василев съставянето на редовно правителство ще бъде по-трудно чисто аритметично. "Формирането на правителство никога не е функция на политики, приоритети, ценности, а на пазарлък. „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) веднага хвърлят топката към Борисов, всички ще хвърлят топката към него. Без Борисов правителство няма да има. Промяната, каквато я искаха много хора преди две години или е умряла, или е напът да умре. Пак Борисов ще бъде тук", заяви той. И добави, че зад 10-те процена на "ДПС - Ново начало" е силата на Делян Пеевски и практиките, "които ние знаем" - "други методи на влияние", така че ни чака едно и също.

Според колегата му Георги Харизанов победата на ГЕРБ е знакова, но въпросът е дали при 9 партии и коалиции и при нужда от 4-5 за сформиране на правителство, тази победа има значение. "Ще е изключително сложно да се състави каквото ѝ да било управление, което да е по-авторитетно, солидно и по-професионално от сегашното служебно, което хич не се справя чак толкова зле", посочи Харизанов.

Политологът Даниел Смилов смята, че ГЕРБ не иска да управлява с ПП-ДБ, защото им се налагат условия, които за тях са неприемливи, като например реформа в прокуратурата. "Въпросът е дали ГЕРБ може да мине отвъд тази граница. От друга страна, не искат да управляват без ПП-ДБ, защото ги е страх било от протести, било от международна реакция. Чакат се изборите в САЩ с надежда поне външният натиск да спадне", каза Смилов. 

Вчера социологът Андрей Райчев заяви, че при победа на Доналд Тръмп в САЩ ГЕРБ ще се почувстват по-силни и всякакви ходове са възможни, докато ако Камала Харис е президент, то няма да има как да заобиколят ПП-ДБ.

Смилов добави, че има няколко пътя пред ГЕРБ – първият е да опитат истинска коалиция с ПП-ДБ и поне още една формация. Друг път е да управляват с Делян Пеевски и някой друг. Третият вариант е да остане служебно правителство, но това според него е несериозно, защото ГЕРБ отново ще спечели и няма да направи правителство.

Георги Харизанов посочи, че някаква легитимация би имал единствено първият вариант.

Ще трябват между 3 и 4 формации за съставяне на правителство

Ще са необходими между 3 и 4 формации за съставяне на правителство, каза по БНТ социологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан”. При 9-партиен парламент ГЕРБ отиват до 60 мандата. Ще трябват поне 3 формации, за да се състави правителство. А може би и 4", отбеляза Симеонов.

Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” коментира, че "червената лампичка" след края на изборния ден е резултатът на "антисистемните радикални играчи".

"Около 30% от депутатите в парламента ще бъдат представители на антисистемни радикални играчи. Става въпрос за партии „Възраждане“, МЕЧ, „Има такъв народ“ и „Величие“. Всички те виждат своята ниша да останат твърда опозиция. Политическото им поведение ще бъде на една радикална опозиция и това представя други линии. Базисните консенсуси може да започнат да се пропукват", каза пред БНТ Димитрова.

ГЕРБ ще подминат 600 хил. гласа при 550 хил. на миналите избори. ПП-ДБ са подкрепени от 340 хил. души при 300 хиляди на миналите избори. "Лятото тези партии са ударили дъното, сега леко отскачат от него. Но по-интересно е друго. ДПС сумарно ще имат 400 хил. гласа, което опроверга първоначалното очакване да има отдръпване на електората", смята Първан Симеонов.

"От едната страна имаме етнически представители, а от другата са силно радикални представители. Ще трябва да се търси възможност за разговор с тях", допълни той.

Остава огромен избирателният корпус, който не гласува, подчертаха социолозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още