fallback

Япония е в политическа безизходица след предсрочните парламентарни избори

Управляващата коалиция беше наказана заради скандал с необявени дарения и кризата с разходите за живот

09:29 | 28.10.24 г.

Съставът на бъдещото японско правителство е неясен, след като избирателите гласуваха да накажат разкъсваното от скандали коалиционно правителество на премиера Шигеру Ишиба и не дадоха ясен мандат на нито една партия да управлява четвъртата по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Несигурността тласна йената към тримесечно дъно, а анализаторите се готвят за дни, дори седмици на политически пазарлъци за сформиране на правителство и възможна смяна на лидера.

Това се случва в момент, когато страната е изправена пред икономически проблеми, напрегната ситуация в областта на сигурността и седмици преди американските избиратели да се насочат към урните в още едни непредсказуеми избори.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Ишиба и по-малкият ѝ коалиционен партньор „Комейто“ получават 215 места в долната камара на парламента спрямо 279 места на предишните избори. Избирателите наказаха управляващите партии заради скандал с финансирането и кризата с разходите за живот. Двама министри от кабинета и ръководителят на „Комейто“ Кеиши Ишии изгубиха местата си в парламента.

Най-големият победител за вечерта, основната опозиционна Конституционна демократическа партия (КДП), получи 148 места спрямо 98 на предишните избори, но също е много под необходимите 233 места за мнозинство.

Сега по конституция партиите имат 30 дни, за да създадат съюз, който може да управлява, и остава несигурно колко дълго Ишиба, който стана премиер преди по-малко от месец, може да оцелее след преговорите. По-малките партии също напреднаха и техните роли в преговорите може да се окажат от ключово значение.

Ишиба трябва да даде пресконференция по-късно днес. Преди изборите Либерално-демократическата партия планираше да свика парламента на 7 ноември, за да потвърди премиера, съобщиха японски медии.

Лидерът на КДП Йошихико Нода заяви, че ще работи с други партии в опит за сваляне на сегашното правителство, въпреки че според анализатори това е малко вероятно.

ЛДП управлява Япония през почти цялата ѝ следвоенна история и резултатът е най-лошото ѝ представяне на избори, откакто за кратко загуби властта през 2009 г. в полза на предшественика на КДП.

Ишиба, който беше избран за лидер на ЛДП в края на миналия месец, свика предсрочни избори в опит да си осигури мандат от обществото.

Първоначалният му рейтинг сочеше, че може да се възползва от личната си популярност, но подобно на предшественика си Фумио Кишида той пострада от негодуванието заради управлението му на скандала, свързан с безотчетни дарения за депутати от ЛДП.

Партията отказа да подкрепи редица кандидати, въвлечени в скандала преди изборите. Но дни преди гласуването, вестник, свързан с Японската комунистическа партия, съобщи, че тя е предоставила средства за финансиране на предизборната кампания на клонове, оглавявани от неодобрени кандидати.

Сега подкрепата от по-малки партии като Демократическата партия за народа и Японската партия на иновациите, които получиха съответно 28 и 38 места в парламента, може да е от ключово значение за ЛДП. Ръководителят на първата Юичиро Тамаки не изключи възможността за сътрудничество с коалиционно правителство начело с ЛДП, но лидерът на втората Нобуйки Баба отхвърли подобна възможност.

И двете партии предлагат политики, които биха могли да се превърнат в предизвикателство за ЛДП и Японската централна банка.

Ръководителят на най-влиятелното бизнес лоби в Япония „Кейданрен“ Масаказу Токура изрази надежда за стабилно правителство начело с ЛДП - "Комейто", което да ръководи икономиката на страната. Тя трябва да се справи с неотложни задачи като повишаване на енергийната сигурност и продължаване на ръста на заплатите.

Рекордните 73 жени бяха избрани в доминирания от мъже японски парламент, като подобриха рекорда от 54, поставен на изборите през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още