fallback

ЦИК разкритикува направени промени в съставите на Секционните избирателни комисии*

Получени са жалби от членове на СИК, които са били заменени, без да са подавали заявления, че желаят да бъдат сменени, нито са били информирани за това

21:02 | 27.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не е било правилно Районните избирателни комисии (РИК) във вчерашния ден, след като са им били изпратени нужните указания от Централната избирателна комисия (ЦИК), да правят промени в съставите на Секционните избирателни комисии (СИК), заяви пред журналисти председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя обясни, че в ЦИК са били получени жалби от членове на СИК, които са били заменени.

„От София област има, от 23 МИР – София, от Плевен, мисля, че имаше един случай. Самите членове на СИК подават сигнали и изразяват своето недоволство, несъгласие с това, че са били подменени, тъй като те не са подавали заявления, че желаят да бъдат сменени, нито някой ги е информирал, някои от тях дори в избирателната секция разбират, че са заменени“, каза Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

Имало е и случай, когато член на СИК е гласувал, след което е информиран, че той вече е сменен с друго лице по предложение на съответната партия или коалиция, добавя тя.

„ЦИК има право да отменя решение на РИК, но в тази ситуация, в изборния ден, аз смятам, че ЦИК няма как да препятства нормалното протичане на изборния процес, като допълнително подпомага този процес на непрекъсната замяна на членове на СИК“, изтъква Нейкова.

Тя посочи, че ЦИК е направила неведнъж предложение към законодателя членовете на СИК да не се назначават 25 дни преди изборния ден. Според нея напълно достатъчно е 10-14 дена преди изборите.

„Имат време да бъдат обучени, ако законодателят възприеме това наше предложение, така че да не се налагат толкова много промени на СИК. Особено пък в последния момент, както се случва и днес“, коментира още Нейкова.

Междувременно NOVA съобщи, че около 70% от камерите във Великотърновско не са излъчвали сигнал, като така не е осъществено видеонаблюдение. Някои от тези камери, които са излъчвали, са показвали, че има запис, а всъщност той е бил приключил. От РИК посочват, че председателите на СИК е трябвало да се свържат с "Информационно обслужване". Очаква се да се види дали записите, които са записани в сървър, ще се качат на платформата, която проследява видеонаблюдението.

По-рано през деня в окръжната прокуратура в Добрич са постъпили 37 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите, посочва пред БТА окръжният прокурор Радослав Бухчев. Той допълва, че прокурорите са постановили 17 отказа за образуване на досъдебни производства. Осем от сигналите са препратени към Софийска градска прокуратура.

*Информацията е актуална към 22:47 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още