fallback

Илон Мъск за кратко е бил "нелегален" в САЩ

Най-богатият човек в света е пристигнал в САЩ със студентска виза, но никога не е бил записан в университета, в който е приет, а вместо това е започнал работа

13:02 | 27.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Илон Мъск е работил нелегално в САЩ през 90-те години на миналия век, стартирайки мащабната си днес империя, пише The Washington Post. Според изданието роденият в Южна Африка милиардер е пристигнал в страната със студентска виза, но никога не се е записал в програмата на Станфордския университет, за която е кандидатствал.

Вместо това Мъск започва да разработва своята софтуерна компания ZIP2, която продава за 300 млн. долара през 1999 година.

В своя реч президентът Джо Байдън също се позова на публикацията и отбеляза по време на участие в Пенсилвания, че Мъск е бил "нелегален работник", допълва CNBC. Ако информацията на изданието се потвърди, това е удар по позициите на кандидата за президент Доналд Тръмп, който се бори активно срещу нелегалната имиграция в САЩ. Според него чужденците, пристигащи в САЩ, са основно престъпници и обещава мащабна операция по депортация в своята  предизборна кампания.

Илон Мъск стана една от най-ангажираните с кампанията на републиканеца публично известни личности в САЩ.

Илон Мъск активно участва в кампанията на Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

"Той дойде със студентска виза, но не се записа в училище. Той е нарушил закона, а сега говори за всички тези "нелегални", които идват при нас", каза Байдън по време на предизборен митинг и допълни, че в момента има много малък натиск по границите на САЩ, обвинявайки републиканците, че в своя мандат не са ограничили навлизането на нелегалните имигранти.

Според правни експерти, цитирани от WP, Мъск е трябвало да се запише да учи в университета, в който е приет, за да може да получи работна виза като студент. Според коментари на близки до милиардера той е получил правото да работи в САЩ през 1996 година, или през 1997 година. Според WP инвеститорите в ZIP2 са се опасявали, че основателят на компанията може да бъде депортиран и затова са му поставили условие да си извади работна виза.

Днес Илон Мъск е най-богатият човек на планетата, а поскъпването на акциите на Tesla в края на миналата седмица закръгли богатството му до 274 млрд. долара.

На този етап няма отговор на запитванията на изданието за коментар на информацията нито от Мъск, нито от някоя от компаниите му. CNBC посочва, че от кампанията на Тръмп пък не отговарят на техните искания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още