fallback

Проруската "Грузинска мечта" печели изборите в Грузия при преброени 99% от гласовете

Опозицията не е съгласна с резултатите, предупреждават за узурпация на властта в страната

09:07 | 27.10.24 г. 10
Автор - снимка
Създател

Проруската партия "Грузинска мечта" печели убедително изборите в Грузия след преброени 99,6% от гласовете, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия. Според публикация на сайта на институцията за партията са гласували малко над 54% от имащите право на глас в страната.

Разпокъсан е вотът за опозицията - и четирите опозиционни блока събират по около 10%, според данните на комисията. Най-голяма е подкрепата на "Коалиция за промяна" - 10,8%. Представители на тези партии определиха изборите като "купени" и предупредиха, че се извършва узурпация на властта и конституционен преврат в страната, посочват местни медии.

"Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили управлява Грузия от 2012 година. В последните две години партията рязко обърна курса си и се насочи в подкрепа на Русия, отбелязват западни анализатори, цитирани от Ройтерс. В страната на няколко пъти се проведоха масови протести, свързани с политиката на управляващите, включително и срещу закон за чуждестранно влияние.

Европейският съюз официално спря процедурата за членство на Грузия в общността.

Опозицията заяви, че не признава резултата от изборите, а президентът Саломе Зурабишвили, която беше избрана с подкрепата на "Грузинска мечта", но се дистанцира от нея, съобщи за купуван вот и нарушения на изборния процес.

Общо 18 партии и коалиции се бориха за 150-местния грузински парламент. Не всички от тях преминават изборната бариера от 5% от гласовете на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още